Близо 60 000 четвъртокласници ще се явят на изпити в

...
Близо 60 000 четвъртокласници ще се явят на изпити в
Коментари Харесай

Близо 60 000 четвъртокласници ще ги препитват в четвъртък и петък

Близо 60 000 четвъртокласници ще се явят на изпити в четвъртък и петък тази седмица. 

Задачи, които изискват творчество и логическо мислене, са включени в тестванията на националното външно оценяване за IV клас на 26 и 27 май, както и през предходните години, оповестиха от МОН. 

И тази година изпитът по български език и литература е от три елементи. В първата децата би трябвало да се оправят с аудиодиктовка с размер до 60 думи. Чрез нея се ревизират техните умения за използване на изучени правописни правила и за графическо оформяне на началото и края на изречението. Към диктовката четвъртокласниците ще вземат решение също 10 езикови задания с избираем отговор.

Втората част от изпита включва текст за четене с схващане и 10 тестови задания към него - с избираем и със свободен отговор. При отворените въпроси учениците би трябвало да дадат къс отговор с откъс от текста или със свои думи.

Третата част е задачата за основаване на личен текст. От учениците се изисква да основат независимо текст от няколко фрази, като покажат умения за смислово единение, езикова съгласуваност на написаното и креативно и автентично мислене.

При теста по математика също няма смяна по отношение на предходната година. Изпитът се състои от 25 задания, 18 от които са с избираем отговор. Пет задания изискват къс свободен отговор, има и една текстова задача с практическа устременост. От децата се чака да ползват логаритмите за събиране, изваждане, умножение и дeлeние, да работят с мерните единици, да познават геометричните фигури и техните детайли, да разказват обстановки от действителния свят с математически модели.

Освен използване на изученото образователно наличие, решаването на текстовите задания допуска и изява на личностни качества - логическо мислене, предвидливост, бдителност, съобщи Нова тв.

Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Той се преобразува в оценка.

Изпитите стартират в 10 ч., а дните, в които се организират, са образователни. При нужда всяко учебно заведение може да прави разбъркване в седмичното разписание, с цел да обезпечи по-добра организация. Около 17 000 квестори ще наблюдават за реда и спокойното протичане на националното външно оценяване. Учениците пишат с черен химикал върху обособена бланка, която по-късно се сканира и прави оценка в електронна среда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР