Близо 5500 проверки извършиха за 3 дни инспектори от държавните

...
Близо 5500 проверки извършиха за 3 дни инспектори от държавните
Коментари Харесай

Близо 5500 проверки извършиха за 3 дни инспектори от държавните горски предприятия и ИАГ


Близо 5500 инспекции направиха за 3 дни инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната организация по горите. Инспекциите са осъществени в интервала сред 7-и и 9-и юни, като в следствие от тях са формирани 78 акта и 26 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия са създали 2 228 инспекции. През надзор са преминали  1050 обекти за рандеман на дървесина, 866 транспортни средства, 17 ловци, 12 -  рибари и 283 други физически лица. Съставени са 22 акта и са арестувани 3,17 пространствени кубически метра дърва и едно моторно транспортно средство.

В същия интервал 111 екипа горски инспектори на Регионалните дирекции по горите в страната са осъществени над 3250 инспекции на територията на цялата страна. Инспектирани са повече от 280 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, близо 520 обекта за рандеман на дървесина, 1370 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 1090 рибари и физически лица.

В резултат на контрола са формирани общо 26 констативни протокола и 56 акта за открити административни нарушавания, от които 51 са формирани за нарушавания на Закона за горите, 3 по Закона за лова и запазване на дивеча и 2 за нарушавания на Закона за рибарството и аквакултурите. Задържани са над 80 плътни куб. м обла строителна дървесина, повече от 33 пространствени куб. м дърва за огрев, две моторни транспортни средства, една каруца и един моторен трион.

В землището на гр. Панагюрище, чиновници на Министерство на вътрешните работи и на РДГ Пазарджик са  открили лице, ловувало без позволение за лов. В хода на инспекцията е установено, че същия ловджия съхранява и 14 ловни трофея от сръндак, без документи, доказващи законният им генезис и без същите да са регистрирани. На нарушителя са формирани 3 акта по Закона за лова и запазване на дивеча, арестувани са членската му карта и ловния билет. Ловните титли са конфискувани. По случая е формирано произвеждане и работата продължава.

Екип на Регионална дирекция по горите – Пазарджик задържа близо 53 куб. метра обла строителна иглолистна дървесина, бял бор и смърч и 7,50 куб. метра плътни дърва за огрев в землището на с. Бутрева, общ. Велинград. Нарушението е установено при рутинна инспекция в региона на Държавно горско стопанство – Алабак.

В хода на инспекцията е установено, че част от добитата дървесина, намираща се на краткотрайните хранилища в два подотдела не е отразена в издадените протоколи за освидетелстване.

Незабавно са известени органите на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и дървесината е арестувана с констативен протокол. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

При осъществен обход на два обекта за рандеман на дървесина в държавна горска територия, с издадени позволителни за сеч, в землището на с. Осеновлаг, общ. Своге чиновници на РДГ София са открили противозаконен рандеман на 128 дървета от бял и черен бор, немаркирани в основата им с контролна горска марка, като общият им размер възлиза на над 80 пл. куб. м. За откритите нарушавания на Закона за горите в двете насаждения, чиновниците на РДГ София са образували административнонаказателни производства, по отношение на лицата, получили позволителните за сеч.

В хода на осъществена инспекция на товарно моторно транспортно средство, транспортиращо близо 29 пл. куб. м. обла строителна дървесина от топола, в землището на гр. Нови Пазар, област Шумен, чиновници на РДГ Шумен са открили противоречие в регистрационния номер на транспортното средство и този, вписан в транспортния билет. Дървесината е арестувана от проверяващите. Работата по случая продължава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР