Близо 50 фирми от Област Шумен ще получат безвъзмездна финансова

...
Близо 50 фирми от Област Шумен ще получат безвъзмездна финансова
Коментари Харесай

Близо 50 фирми ще получат 5.5 млн. лв.

Близо 50 компании от Област Шумен ще получат безплатна финансова помощ по първите две отворени и към този момент завършили процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това стана ясно по време на работна среща сред министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев с регионалния шеф на Шумен проф. Христо Христов и кмета на града Любомир Христов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Близо 5 млн. лева ще получат 25 компании от област Шумен по първата процедура за " Технологична рационализация “ от ПВУ по линия на МИР. Бюджетът на мярката е 260 млн. лева, като от тях ще се възползват утвърдените и оповестени в края на предходната година 953 компании от цялата страна.

Със средствата микро-, дребни и междинни предприятия ще могат да закупят ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт за възобновяване и рационализация на техническия им парк. За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева Съфинансирането е до 50%.

По втората процедура за " ИКТ решения и киберсигурност “ в област Шумен финансиране ще получат 24 компании за общо над 450 000 лева В взаимозависимост от декларираните потребности компаниите ще получат грантове сред 3 000 лева и 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лева, а общият брой на утвърдените от цялата страна компании е 1 599.

Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

На 15 февруари започва и кандидатстването за финансиране по идната процедура от ПВУ – за " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “. То ще продължи до 15 май, откакто бе удължено от два на три месеца заради големия интерес от страна на компаниите. Бюджетът е 200 млн. лева, като микро-, дребни, междинни и сдружения с до 3 000 чиновници могат да аплайват за помощ от 75 000 лева до 1 млн. лева, с цел да си инсталират фотоволтаици и акумулатори. Документите се подават напълно електронно през системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t).

През април се чака МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развиване на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лева и за кръгова стопанска система с бюджет 180 млн. лева

По две от идните процедури ще могат да аплайват и огромни компании с до 499 чиновници, както и такива с до 3 000, с изключение на микро-, дребни и междинни. Едната е по Плана за възобновяване и резистентност – " Кръгова стопанска система “, с бюджет 180 млн. лева По нея български компании ще могат да внедрят съоръжение в производството си, което да понижи отпадъците и средствата за депонирането им, а от остатъчния материал да създава нови артикули. Другата е за " Разработване на нововъведения в МПС “ – първата, която ще бъде отворена по новата стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027. Бюджетът й е 127 млн. лева По мярката ще могат да аплайват и огромни компании с до 3 000 в партньорство с дребни и междинни предприятия. Проектите по мярката би трябвало да са ориентирани към създаване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, която да се отнася към произвеждане на артикули и даване на услуги. Ще се поддържат действия за осъществяване на проучвания, измервания, изпитвания, както и за основаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация.

Вчера министър Пулев бе в Бургас, където откри двустранен стопански конгрес с присъединяване на над 300 български и турски компании. На него участва и Н. Пр. Айлин Секизкьок.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР