Близо 4480 декара са пропадналите от поройните дъждове в началото

...
Близо 4480 декара са пропадналите от поройните дъждове в началото
Коментари Харесай

Министър Гечев: 4480 дка са пропадналите земеделски площи от...

Близо 4480 декара са пропадналите от поройните дъждове при започване на септември аграрни площи в област Пловдив. До момента подадените заявки за подкрепяне са 78, като 7 от тях са за животновъдни обекти. Това разгласи служебният аграрни министър Явор Гечев. Той дружно с министъра на нововъведенията Александър Пулев откриха в Пловдив конференция за интелигентно земеделие „ Поглед в бъдещето ”.



Както „ Марица “ писа, най-пострадали от водния апокалипсис са селата Трилистник, Каравелово и Богдан. Обезщетения ще получат единствено тези аграрни стопани, които са кандидатствали  за изключителното подкрепяне в съответните общински аграрни служби.  Те имаха период в границите на 10 дни от настъпилото събитие да подадат документи. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, след осъществена инспекция. В нея участваха специалисти от Областна дирекция „ Земеделие “ – Пловдив, Държавен фонд „ Земеделие “ Пловдив и Областна дирекция по сигурност на храните – Пловдив.  Изплащането на средствата ще се реализира в къси периоди, увери министър Гечев. 

Относно интелигентното земеделие той разяснява, че обединяването на многочислените аграрни бази данни и регистри в единна система ще донесе действителни изгоди за производителите. Така те ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат доста по-добре осведомени в ежедневната си работа.

Явор Гечев разгласи, че досега е установена една партида некачествено украинско зърно, което се внася в България и същата ще се върне назад. 

Той увери, че се работи интензивно по Стратегическия проект в частта земеделие. Планът за следващ път ще бъде импортиран за утвърждение в Брюксел, откакто бе върнат за редица корекции.  

Министър Александър Пулев разгласи пред аудиторията, че земеделските производители могат да се възползват от финансовите принадлежности на Министерството на нововъведенията и растежа – Българска банка за развиване и Фонда на фондовете. Двете институции имат особено създадени стратегии за агросектора. 

Снимки от Валентина Биларева

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР