Близо 36% от българите имат намерение да увеличат спестяванията си

...
Близо 36% от българите имат намерение да увеличат спестяванията си
Коментари Харесай

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Близо 36% от българите имат желание да усилят спестяванията си през 2018 година, до момента в който 69% избират да усилят разноските си за извършване на покупки. Това демонстрира изследването „ Обсерватория “ на финансовата група BNP Paribas Personal Finance. То преглежда потребителските настройки в 17 страни от Европейски Съюз, измежду които и България. Младежите (74% от тях) са по-склонни да икономисват, в сравнение с българите на междинна възраст (62%).
През актуалната година единствено 47% от европейците възнамеряват да харчат повече, до момента в който у нас процентът е над междинния за Европейски Съюз. Също по този начин 35% от българите декларират, че през последните 12 месеца покупателните им благоприятни условия са се нараснали.

Поколението на милениумите у нас (18-34 годишните) е измежду най-големите оптимисти в Европа за бъдещето им развиване в родината. Делът на позитивните младежи у нас е 83%, до момента в който в Европа единствената страна с по-голям % е Дания – 86%.

Проучването се концентрира към магазините на бъдещето и потребителските настройки на българите. Според него 60% от младото потомство консуматори биха заменили онлайн търговията с ново потомство магазини, които оферират преживяване на клиента, а съгласно други 45% физическите търговски обекти ще изчезнат до 10 години и ще пазарим единствено по интернет.

Въпреки това, генералният извод от изследването демонстрира, че даже покупките посредством интернет да са необятно публикувани при всички категории артикули, няма безапелационна наклонност за ориентиране единствено към онлайн извършването на покупки, даже и при младите консуматори. 90% от младите у нас избират да видят и пробват стоката във физически магазин, като огромна част от тях наблюдават продуктите на обичаните си марки в обществените мрежи.

От прочуването излиза наяве, че продавачите в магазините не са формиращ фактор при избора на покупка на младите (45%) – те избират да комуникарат непосредствено с търговеца.
По отношение на потребителските привички – 92% от българските младежи не желаят да чакат на опашки в магазините, а 60% от тях желаят да има опция за сканиране на покупките без да се постанова да ги вадят от кошницата. Седем от 10 българи избират да пазарят практично и потребно, като 88% от тях търсят качествени артикули, а други 55% от младежите у нас пазарят най-вече евтини артикули.


70% избират кварталните магазини


Кварталните магазини са желани за извършване на покупки на облекла и обувки от 69% от българите над 35 години, демонстрира изследването на BNP Paribas Personal Finance. По този индикатор дребните търговски обекти изместват огромните търговски центрове (65%) и универсалните магазини в центъра на града (63%). В категорията храна, обаче, супермаркетите водят с дял от 78%. При младежите се следи противоположната наклонност – моловете се харесват от 74%, а кварталните магазини от 70%. Същият % и при младите – 78%, избират да пазарят хранителни артикули от огромните вериги. Аутлет центровете набират известност и се класират със 67% интерес от страна на младежите и 62% от хората над 35 години у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР