Близо 23 хиляди семейства вече са получили помощ за отглеждане

...
Близо 23 хиляди семейства вече са получили помощ за отглеждане
Коментари Харесай

Ето колко семейства взеха помощ от държавата за това, че децата им учат онлайн

Близо 23 хиляди фамилии към този момент са получили помощ за развъждане на деца до 14 години, които учат от разстояние. По данни на Агенцията за обществено подкрепяне към 29 декември са изплатени над 20 млн. лева Най-много средства са получили родители от областите Пловдив, Благоевград, София-град, Бургас и Русе.

До момента подадените заявки са 41 967. От тях утвърдени са 24 257, а 11 327 следва да бъдат прегледани. Социалните служащи подхождат самостоятелно към всяка молба и при липса на даден документ или механически пропуски и неточности се обаждат на кандидатстващите родители, с цел да бъдат навременно отстранени неточностите. Това се прави за повече хора да могат да се възползват от помощта.

Семействата с едно дете могат да получат най-много 610 лв. на месец, а с две или повече 915 лева Средно всяко семейство е получило по към 900 лева за времето, в което децата са се обучавали в отдалечена форма.

От помощта могат да се възползват родители, които са в неплатен отпуск, останали без работа заради пандемията и самоосигуряващи се лица с прекратена активност. До 31 януари 2021 година фамилиите могат да я комбинират с компенсацията за служащи от затворени бизнеси, като пари по двете ограничения не могат да бъдат отпуснати на еднакъв родител.

Помощта за фамилиите с деца до 14 години ще продължи през цялата 2021 година, като за задачата от държавния бюджет са разпределени 73 млн. лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР