Близо 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица

...
Близо 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица
Коментари Харесай

Близо 200 страни обещаха да спрат замърсяването на океана с пластмасови отпадъци

Близо 200 страни подписаха резолюция на Организация на обединените нации в кенийската столица Найроби за премахването на замърсяването с пластмасови боклуци на моретата, ход, който някои от делегатите в Найроби се надяват, че ще проправи пътя за сключването на правно обвързващ контракт, оповестява " Ройтерс ".

Ако сегашните нива на замърсяване продължат, ще има повече пластмаси в морето, в сравнение с риба до 2050 година, подчертаха от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), която провежда срещата в кенийската столица.

Осем милиона тона пластмаси - бутилки, опаковки и други боклуци - се изхвърлят в океана всяка година, убивайки морския живот и влизайки в човешката хранителна верига, прибавят от UNEP.

" В тази резолюция е налице доста безапелационен език ", акцентира министърът на околната среда на Норвегия Видар Хелгесен пред " Ройтерс ".

" Сега имаме съглашение да проучим правно обвързващ инструмент и други ограничения и това ще бъде сторено на интернационално ниво през идващите 18 месеца ", добави Хелгесен.

Норвегия, която инициира резолюцията, разполага с доказателства от първа ръка за вредите, породени от замърсяването.

Китай е най-големият производител на пластмасови боклуци, само че стартира да поставя старания да ги ограничи, увери ръководителят на UNEP Ерик Солхайм.

Съгласно резолюцията, страните се съгласиха да стартират наблюдаване на количеството пластмаси, които те изхвърлят в океана.

Резолюцията е била подписана от всички 193 страни, членуващи в Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР