Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен

...
Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен
Коментари Харесай

Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони

Близо 200 ракети са изстреляни във вторник против мощен градоносен облак от Полигона за битка с градушките в Бърдарски геран. Спасена е земеделска продукция за милиони левове. Въпреки това мощният вятър аргументи вреди в Белослатинско и Плевенско. Бедствието в Бяла Слатина изпотроши стотици дървета, покриви и коли.

От полигона за битка с градушките обаче са безапелационни, че са си свършили работата.

„ Пораженията и вредите, които нанася този доста мощен градов облак са общо взето от доста мощните и бурни ветрове, и многото дъжд, излял се за доста малко време”, съобщи инж. Йордан Йорданов, шеф на Полигона за битка с градушките в Бърдарски геран, съобщи БТВ.

Полигонът брани два милиона декара, по-голямата част от които земеделска земя. Ефективността на родната противоградова отбрана е доста висока, само че не на всички места я има.

Над обитаемоте места по предписание ракети не се изстрелват. „ Тази ракета, откакто си свърши работа, тя се саморазрушава и пада на части, тези части падат на земята, тъй че не можем да си позволим лукса да застрашим живота в урбанизираните територии”, добави инж. Йорданов.

От Асоциацията на зърнопроизводителите в региона оповестиха, че са склонни да финансират работата на сходни полигони, само че против строга отчетност на изхарчените пари. И нощес операторите на ракетните площадки са имали работа и предотвратили образуването на градушки, ситуацията се следи непрекъснато, тъй като е доста динамична.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР