Близо 20 самолета от леката и ултралеката авиация и автожири

...
Близо 20 самолета от леката и ултралеката авиация и автожири
Коментари Харесай

Десетки самолети излетяха от музея в Крумово за 4-а обиколка на България

Близо 20 самолета от леката и ултралеката авиация и автожири излетяха от Авиационния музей в Крумово за четвъртата въздушна обиколка на България. Тя се организира по отношение на доста кръгли годишнини , като 115 години от указа на цар Фердинанд за основаване на въздухоплавателно поделение у нас, 105 години от началото на изтребителната авиация, сподели в приветствието си о.з. бригаден военачалник Спас Спасов, шеф на фондация " Български Военновъздушни сили ", главен мотор в организацията на събитието. Той напомни, че тази година се навършват и 70 години от основаването на авиобазите Чешнигирово, Узунджово, Граф Игнатиево, Безмер и Добрич, някои от които към този момент са в историята. 60 години празнува и вертолетната авиобаза Крумово, а 30 години - Авиационния музей в Крумово.

Обиколката се организира под патронажа на президента на България и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев от чието име бе прочетено одобрение към участниците в събитието.

През 1926 година е извършена първата въздушна обиколка , втората е през 2012 година във връзка стогодишнината от първия военен полет на българската военна авиация, а третата - през 2015 година по случай стогодишнината на Българското самолетостроене, сподели още Спас Спасов. Обиколките се организират по самодейност на фондация " Български Военновъздушни сили " и Командването на българските Военновъздушни сили. В актуалната, Четвърта обиколка, интензивно вземат участие като уредник и Асоциация на притежателите на въздухоплавателни средства и водачите в България /АОПА/.

Тя ще се организира на " щафетен " принцип , който обезпечава включването на участници на всеки от плануваните стадии по маршрута и на определена от тях дълготрайност, добави Спасов. Той заяви, че на борда на самолетите ще бъдат качени девет броя гилзи с почва от първите български летища, които след привършване на обиколката ще бъдат дарени от Командването на Военновъздушни сили на Музея на авиацията - Крумово.

Днес самолетите ще прелетят над летище Крумово и след летище Кабиле ще кацнат в Приморско. Вторият ден планува полети до летище Балчик, прехвръкване над летище Щръклево, кацане на Долна Митрополия. От там носителите на дарението ще се върнат в Крумово, а останалите самолети ще се приберат по местодомуване.

В музият в Крумово: от немският водосамолет " Акула " до съветския Сухой

Духов оркестър на Военно въздушните сили откри празника по случай 30-годишнина от основаването на Музея на авиацията край Пловдив. Те извършиха " Марш на водачите " и други известни мелодии и маршове.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Вижте фотоси >>

Във външната експозиция са ситуирани над 66 летателни апарата, като могат да се видят експонати, които са свързани с историята на българските въздушни войски по времето на Втората международна война, както и екземпляри на превъоръжаването на Военновъздушни сили с съветска техника след войната. Експозицията стартира с най-стария експонат - немският водосамолет Арадо-196 А3 " Акула ". Следват ветераните от Втората международна война - щурмовикът Ил-2, наименуван още " Летящият танк ", именитият изтребител Як-9, бомбардировачът-торпедоносец Ту-2. Изложени са и първите реактивни самолети, които са били на въоръжение в България: Як-23 и МиГ-15 УТИ, както и композиционно подредените по серии самолети МиГ-17, МиГ-19, МиГ- 21, МиГ- 23. Представители на серията " Сухой " са самолетите Су-22.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Експонатите могат да илюстрират доста добре както бойната, по този начин и гражданската, спортната и селскостопанската авиация, споделя шефа му Рада Банялиева пред Българска телеграфна агенция.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите й, посетителите са безусловно задоволени откъм многообразие на летателни апарати. Със страдание обаче добавя, че не могат да показват експонати от първите самолети при зараждането на авиацията, тъй като по думите й, в годините при вземането на неправилни решения са били унищожени. Днес музеят има социална значителност и въздействие, по тази причина с историците там контактуват както известни български водачи, по този начин и техните наследници, които дават непокътнати парченца история, разяснява Банялиева.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

За страдание, не разполагаме с задоволително повърхност както за фонда, по този начин и за експозициите ни, поради което се употребяват външни складове, само че когато музеят се реалокира на новото си място в границите на Пловдив, този проблем ще бъде решен. Тогава ще могат да се изложат и макетите, и моторите, и образователните сечения, които ще станат прелестна база за асимилиране на познания. Сега тези културни полезности са в хранилищата ни и няма по какъв начин публиката да има достъп до тях, сподели Банялиева. Тя посочи, че теренът в Пловдив е с 20 дка повече от настоящия, което ще обезпечи добра вероятност за придобиване и показване на нови самолети и вертолети.

Годишнината ще бъде маркирана с книгата " Българската бойна авиация 1939-1955 година - мемоари ". С нея се слага началото на издаване на мемоари, които се съхраняват във фонда на нашия музей, сподели още шефът. Според нея, това е жест към правилните фенове на авиацията, които имат вяра, че историята би трябвало да се споделя. Много дребна част от това, което съхраняваме в нашите фондове можем да покажем на посетителите, по тази причина ще стартираме да отпечатваме всичко като мемоари и записки, разгласи Банялиева. Така, по думите й, посетителите ще могат да четат и съпреживяват моменти от историята на българската авиация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР