Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове

...
Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове
Коментари Харесай

Близо 1 500 фирми още чакат ковид-помощите

Близо 1500 междинни предприятия, кандидатствали през август за избавителни ковид-грантове и утвърдени през декември предходната година, още чакат парите си, съобщи.
До момента по схемата „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “, стартирала през лятото на 2020 година, помощи действително са стигнали единствено до 190 компании, демонстрира информация на Министерството на стопанската система.  
 1283 лв. заплаща страната на един служащ по схемата 60/40 1283 лв. заплаща страната на един служащ по схемата 60/40
12 400 компании са поискали помощ от страната, с цел да не уволняват хора в рецесията, а 278 500 са непокътнатите работни места. Това демонстрират да...
В началото на декември (повече от три месеца след крайния период на кандидатстване) ведомството разгласява лист с 1703 компании, утвърдени да получат безплатни помощи сред 30 000 и 150 000 лева Впоследствие бяха подписани контракти с 1 548 от тях с обща сума на грантовете 212.8 млн. лева Пет месеца по-късно излиза наяве, че едвам на 11% от фирмите са преведени 25.5 млн. лева.  
С тези печално мудни темпове на разглеждане, утвърждение, сключване на контракти и превеждане на средства процедурата за подкрепяне на потърпевшите от коронакризата междинни предприятия засенчи друга скица, която се популяризира със своята тромавост - подпомагането на микро и дребни компании. Близо 26 000 дребни бизнесмени чакаха повече от 4 месеца - от май до август 2020 година - първо да им бъдат прегледани заявките, а по-късно множеството от тях чакаха още толкоз, с цел да сключат контракти и да получат символичните сред 3000 и 10 000 лева.  
Сравнително по-бързата процедура за компенсиране на затворените от началото на декември бизнеси, в която бе включена Националната организация за приходите (НАП), към момента не е изплатила парите на всички над 8100 утвърдени компании. Всъщност Национална агенция за приходите бе най-експедитивна единствено за ресторантьорите - те първи получиха през март обезщетения за локдауна през декември и януари в размер на 20% от месечния оборот преди пандемията. После през април стартира изплащането на помощта за февруари и първата половина на март. По-голямата част от затворените търговци, туроператори и обучителни центрове обаче бяха обезщетени последни, като някои от тях още чакат грантовете си.  
Няма никаква изясненост по кое време ще започва третата фаза на схемата за поддръжка посредством оборотен капитал на засегнатите от локдуана бизнеси. Тя обгръща тези стопански действия, които останаха затворени от средата на март до края на април - туроператорите и нощните заведения. В края на март от Министерството на стопанската система и Национална агенция за приходите оповестиха, че работят по нов механизъм и следва да разгласят параметрите за кандидатстване. След парламентарните избори обаче работата по новата процедура е спряла. " Обясниха ни, че поради признатия от новото Народно заседание мораториум върху някои дейности на държавното управление в оставка, то няма право да се разпорежда и с финансови компенсации ", обявиха за " Сега " туроператори. А средства за помощи по третата фаза на обезщетенията през Национална агенция за приходите има - ОПИК отпусна 156 млн. лева общ бюджет, а поисканите досега от бизнеса 115 млн. лева.  
 Туроператори и турагенти могат да аплайват за държавна помощ до 22 март Туроператори и турагенти могат да аплайват за държавна помощ до 22 март
Министерството на туризма припомня на всички туроператори и турагенти, че на 22 март 2021 година изтича крайният период, в който могат да бъда...
Никакъв прогрес не проличава и по програмата за подкрепяне на дребни предприятия с оборот над 500 000 лева За тях от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " бяха пренасочени 78.2 млн. лева, като избраната безплатна помощ е 50 000 лева По схемата при започване на март аплайваха над 6000 компании, които още се правят оценка от администрацията на ОПИК. Очаква се описът с утвърдените компании да бъде много орязан, тъй като сега заявките им четирикратно надвишават бюджета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР