Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха БСП от 1-ви

...
Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха БСП от 1-ви
Коментари Харесай

Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха БСП от 1-ви март

Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха Българска социалистическа партия от 1-ви март, излиза наяве от информация, изпратена до Varna24.bg. Публикуваме позицията им без редакторска интервенция.

" Сред напусналите са: Цонко Цонев – досегашен Председател на Областния съвет на БСП- Варна и на Общински съвет на БСП- общ. Аксаково, Мария Тодорова – партиен член от 20 години, втори мандат общински консултант в Общински съвет – Варна, секретар и представител на групата съветници, Вълчо Вълчев – Зам.кмет на общ. Суворово и член на Областния съвет на БСП-Варна, Мартин Матев - Зам.председател на Общински съвет – Аврен и член на Областния съвет на БСП-Варна, Пламен Лазаров – кмет на с. Синдел, общ. Аврен, Диян Георгиев – кмет на с. Близнаци, общ. Аврен, Сава Савов –председател на групата общински съветници от Българска социалистическа партия в Общински съвет – Белослав и член на Областния съвет на БСП-Варна, Павел Колев – общински консултант от Българска социалистическа партия в Общ.съвет –Белослав, Драган Димов – Зам.председател на Общински съвет – Долни чифлик и член на Областния съвет на БСП-Варна, Добромир Иванов- Председател на групата общински съветници от Българска социалистическа партия в Общ.съвет- Дългопол и член на Областния съвет на БСП-Варна, Иван Добрев Иванов- общински консултант в Общински съвет – Провадия, Стелиана Георгиева – Областен координатор на Българска социалистическа партия в интервала 2014-2020г, Антон Андреев – ръководител на Младежката организация в регион " Одесос “ – Варна.

Заявления за преустановяване на участието са подали и редови социалисти от общините и от градските региони на Варна, цели съществени партийни организации напущат в регион " Младост “ и " Одесос “, а организацията в с. Синдел, общ. Аврен е прекратила участието си още през януари.

Съветниците и кметовете ще изпълнят поетата към гласоподавателите си отговорност през мандата в качеството си на самостоятелни.

Всички напускащи признават, че лявата концепция за независимост, правдивост и взаимност могат и ще отстояват и без да са правно свързани с партия. Общочовешките полезности и правилата, които са защитавали и по време на локалните избори, вписани в предизборните документи, поради които са получили поддръжката на съгражданите и съселяните си, ще бъдат водещи в дейностите им и от тук нататък. Работата по осъществяване на Визията им за съответната община продължава.

Водещите претекстове за предприемане на крайната стъпка са: неспазването на закон и Устав в партията, неправилна управническа, кадрова и изборна политика, натрапен авторитаризъм, липса на диалогичност, либералност и бистрота, прекаленост в дейностите по отношение на партийни членове, гонене на неуместните с всевъзможни средства, предприемане на ограничения за партийно влияние, в това число и изключвания от Българска социалистическа партия (вероятно предотвратени поради актуалното всеобщо преустановяване на членството). Пасивността на националното управление по отношение на локалната конструкция води до необратими организационни последствия.

Някои по-конкретни обстоятелства: противоуставното осъществяване на избора на Областен съвет на Българска социалистическа партия през м. Октомври 2020г, без кворум и без извършени наложително предхождащи го конференции за лъчение на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена тъжба против което няма към този момент близо 5 месеца; в записаната листа на претенденти за народни представители липсват потвърдили се лица с социална поддръжка и потвърден професионализъм, макар огромния им брой номинации; демонстрираната бездейност и липса на поддръжка от страна на партията по отношение на сегашния депутат от Българска социалистическа партия доктор Десислав Тасков, който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от Ковид при липса на медициински личен състав и при засилени графици на наряди в най-пострадалия регион на България /болницата на Шумен/; пагубната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на Българска социалистическа партия е едвам 1/10 от резултата на главния конкурент – ГЕРБ.

Към общите аргументи всеки напускащ има и свои, отнасящи се до него. Съветниците в община Варна за целия интервал от локалните избори до момента не са припознати като съветници от Българска социалистическа партия, те са наричани " Съветниците на Националния съвет “ поради обстоятелството, че точно той през м.септември 2019г анулира решенията на градската конференция за образуване на листата за съветници заради противоуставност и редица основни нарушавания, като я подреди служебно, върху обективи правила. Градският съвет реагира нападателно и от септември 2019г демонизира групата, прекрати връзки с нея, интензивно спомага за разкъсване на контактите с редовите членове на партията. Бе направено всичко допустимо съветниците да не бъдат позволени до участие в партийни органи. Стигна се и до там да се популяризира погрешна информация за метода на работа на групата съветници в Общински съвет – Варна, като се втълпи, че те не отстояват позицията на Българска социалистическа партия и гласоподават с ГЕРБ, без това да е проследено в протоколите дали отговоря на истината. Ръководителят на групата бе осъден за една година, бе оказан и напън за промяната му. Опити за налагане на ограничения за партийно влияние има и по отношение на други съветници. Разбира се, така наречен " съветници на Нинова и Националния съвет “ не получават поддръжка и от националните органи поради новите партийни действителности в Българска социалистическа партия.

Социалистите напущат Българска социалистическа партия заради основни разминавания в разбиранията си с управлението на партията по отношение на партийната управническа политика на локално равнище. Искат да работят, а не да водят безсмислени вътрешнопартийни борби и техен конкурент да не е политическият подобен, а другарят до него ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР