Близо 10 хиляди възрастни хора са починали през март-април тази

...
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Само 450 хиляди ваксини на AstraZeneca са използвани при поръчани 4.5 милиона

Близо 10 хиляди възрастни хора са умряли през март-април тази година след заразяване с COVID-19 поради имунизационния проект на ГЕРБ, който не предвиждаше възрастните и заболели хора да бъдат ваксинирани първи, както се случи в останалите страни по света. Това заяви служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по време на чуване в Народното събрание за готовността за реакция при възможна последваща вълна и имунизационния проект.

Той посочи, че държавното управление на ГЕРБ е позволило в границите на зелени коридори и акции по работните места първо да бъдат имунизирани младежи, които не са били толкоз застрашени от болестта. Служебното държавно управление промени имунизационния проект и даде приоритет за имунизиране на възрастните и хронично болните хора, само че пък поради счупеното доверие в институциите, всеобщата дезинформация и подклаждане на страхове към имунизациите из обществените мрежи, ползата към имунизиране е доста невисок.
Грешките на ръководството на рецесията
Кацаров заяви за голям брой неточности при ръководството на епидемията, с изключение на тази. Според него неналичието на проект за ограниченията, вярно ръководство на рецесията и претоварването на болничната система е довела България до увеличение на общата смъртност от 15.5 на 1000 души през 2019 година до 24/1000 напролет на 2021 година, а междинната дълготрайност на живота е намаляла с година и половина. " 26 хиляди души са умряли за 6 месеца от 1 ноември до края на април, това е два пъти повече от починалите по време на Втората международна война ", сподели Кацаров.

Според него една от аргументите за увеличената смъртност е едновременното заемане на леглата във всички лечебни заведения, което е асъдействало за бързо разпространение на инфекцията, както и неналичието на обединен протокол за лекуване. Според новия проект на служебното държавно управление лечебните заведения ще се запълват по ред във всяка област, а не по едно и също време.

По думите му един от проблемите пред ръководството на последваща вълна е неналичието на информация какъв брой души са се срещнали с вируса поради слабите темпове на тестване. Здравното министерство поема ангажимент въпреки всичко д края на седмицата да даде систематизирана неперсонифицирана информация за тестването - да вземем за пример какъв брой души са били тествани общо, какъв брой от тях са били положителни, какъв брой са прекарали болестта по двапъти, информация по обалсти пол и така нататък Тя ще се обновява непрестанно.

Неравномерната поръчка на ваксини от предходното държавно управление е довела до това, че през тази година България е поръчала 4.5 млн. ваксини на " АстраЗенека ", а са употребявани едвам 450 хиляди от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР