Близките съюзници САЩ и Саудитска Арабия влязоха в остра дипломатическа

...
Близките съюзници САЩ и Саудитска Арабия влязоха в остра дипломатическа
Коментари Харесай

Кавгата на Саудитите с Америка отваря нов оръжеен пазар за Русия

Близките съдружници Съединени американски щати и Саудитска Арабия влязоха в остра дипломатическа борба. Вашингтон разгласи Рияд за отговорен за убийството на саудитския публицист Хашоги, като даде да се разбере, че връзката към този момент няма да бъде същата. Саудитците, които са изцяло подвластни от Америка във военната сфера, са усетили своята накърнимост и евентуално ще стартират да търсят нови сътрудници. Как тази обстановка ще е преференциална за Русия, разяснява обстановката деловия вестник „ Взгляд ”?
Новата администрация на Съединени американски щати реши да възроди скандалното ликвидиране от 2018 година, за един от обвинените се смята саудитският престолонаследник, който е и министър на защитата на кралството Мохамад бин Салман. Миналият петък американското национално разузнаване разгласява отчет, в който се показва, че принцът персонално е одобрил изтезанието на колумниста на Washington Post, жител на Арабия Джамал Хашоги (Khashoggi), защото счита журналиста за опасност за сигурността на кралството.
Президентът Джо Байдън даде обещание в понеделник да разкрие нова тактика за връзки с кралството, което до неотдавна се смяташе за главния дирек на Съединени американски щати в ислямския свят. Байдън също по този начин разгласи наказания и против 76 жители на Арабия, отговорни, съгласно него, освен за, само че и за репресии против дисиденти. Министерството на финансите на Съединени американски щати към този момент наложи персонални наказания против най-близкия асистент на принца, някогашния заместник-ръководител на Общата разследваща работа на кралството Ахмед Асири .
„ Като цяло преглеждаме връзките в тяхната целокупност, с цел да подсигуряваме, че в бъдеще те ще отразяват по-добре нашите ползи и полезности “, съобщи по-рано държавният секретар Антъни Блинкен. Той изясни, че „ повторното калибриране “ на съдействието ще се отрази и на доставките на оръжия, за което Доналд Тръмп се съгласи. " Опитваме се да подсигуряваме, че в дълготраен проект това, което доставяме, ще отиде за защитата на кралството, а не да му разрешаваме да прави нападателни интервенции ", сподели ръководителят на Държавния департамент.
 Турция изправя на съд обвинените за убийството на Хашоги Турция изправя на съд обвинените за убийството на Хашоги
Турция изправя на съд 20-те обвинени в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година - в това число двама някогашни помощници на са...
Още през 2018 година Сенатът на Съединени американски щати единомислещо - с гласовете както на демократите, по този начин и на републиканците - за убийството на Хашоги. Независимо от това, нито тази присъда, нито специфичният отчет на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации (който също уточни виновността на саудитските управляващи в „ извънсъдебната екзекуция “ на журналиста) не да си сътрудничи с Рияд. Така най-голямата договорка с оръжие в историята на Съединени американски щати на стойност 109,7 милиарда $ остана в действие. Договорът за оръжие значи доставка на ракети, бомби, бронирани транспортни средства, системи за противоракетна защита THAAD и военни кораби в крайбрежната зона. За саудитците, които се намесиха в Йемен от 2015 година, такива доставки са от значително значение.
Докторът на военните науки Константин Сивков вижда в решението на Вашингтон да „ накаже “ саудитците като образец за конфликта на демократичния фундаментализъм с безспорна монархия, която няма нищо общо с либерализма. В същото време, по време на януарската офанзива на Капитолия, самите Съединени американски щати демонстрираха вътрешна неустойчивост пред саудитците, сподели специалистът.
" Арабите нормално не простят прояви на уязвимост. Но още по-рано, при Тръмп, те осъзнаха, че Съединени американски щати към този момент не могат да бъдат благонадежден поръчител за тяхната непоклатимост, тъй като всеки миг американците могат да изоставен Близкия изток като цяло, заключвайки се във вътрешните си проблеми. Саудитците се нуждаят от нов сюзерен, кралството търси нов настойник “, изясни източникът.
" Както сподели войната в Йемен, в своя силов съставен елемент Саудитска Арабия е доста уязвима страна. Нейната войска разполага с най-модерно съоръжение, само че към момента е слаба. Това е втората причина за търсенето на нов настойник ", прибавя Сивков. На този декор специалистът не изключва въздействието на Русия върху Саудитска Арабия да нарасне в близко бъдеще.
" За разлика от Вашингтон, Москва сподели своята поредност в политиката си в Близкия изток, в това число поредност в връзките с Рияд. Страната ни укрепва престижа си в района. Дипломацията, способността да договаря с всички: араби, турци, Иран и Израел ” – изброява специалистът.
 Синовете на Джамал Кашоги: Прощаваме на убийците Синовете на Джамал Кашоги: Прощаваме на убийците
Синовете на убития саудитски публицист Джамал Хашоги обявиха, че " простят " на убийците на татко си, съобщи БГНЕС. " Ние, синовете на м...
Според Сивков спорът сред Съединени американски щати и саудитците може да докара до отваряне на саудитския пазар за доставки от военнопромишления комплекс на Русия. " Вече стигнахме до този пазар. Кралството купи от нас да вземем за пример БМП-3. Но в този момент саудитците ще се интересуват от цялата гама от оръжия. На първо място, това са комплексите С-400, които доста превъзхождат американския Patriot. Второ, зенитно-ракетни системи с дребен обхват, които обезпечават отбрана против безпилотни летателни апарати и крилати ракети. Това са " Панцир " и " Тор " за флота. Танкове и самолети са малко евентуални, тъй като саудитската войска е наситена с тези артикули, а това са американски мостри “, изясни Сивков.
Руслан Пухов , шеф на Центъра за разбор на тактиките и технологиите, предизвестява, че саудитците са доста характерни клиенти. " Що се отнася до военнотехническото съдействие, саудитците купуват непропорционално количество оръжия и забележителна част от това не се употребява. В реалност тези покупки имат чисто политически темперамент: под прикритието на закупуване на оръжие Саудитска Арабия купува отзивчивост, гаранции за сигурност, липса на рецензия по собствен адрес “, сподели Пухов пред вестник „ Взгляд ”.
На доктрина Рияд може да купи всичко от Русия - самолети, ракети С-400, нова партида автомати Калашников . „ Изключително мъчно е да се предскаже какво тъкмо саудитците ще изискат от нас, тъй като те го виждат като„ рушвет “на Русия за лоялността й към себе си както в района, по този начин и на международната сцена “, изясни източникът.
Пухов счита кралството за най-големия защитителен пазар измежду страните, които нямат лична развита отбранителна промишленост. " То няма лично отбранително произвеждане и внася 95% от всички оръжия. Получава се по този начин, че от една страна на него му е нужно всичко, а въпреки това там към този момент има всичко. И защото главната мотивация на Саудитска Арабия, когато пазаруването на оръжие е „ за подмазване “ на страната продавач, тя постоянно е купувала доста от Съединени американски щати, малко по-малко от Обединеното кралство, не доста от Франция, неотдавна стартира да купува от Китай. Сега, когато Русия организира такава дейна външна политика в Близкия изток, саудитите са разбрали, че и на нас би трябвало малко да ни благодарят ", изяснява специалистът.
Бившият заместник-началник на Главното ръководство за интернационално военно съдействие на Министерството на защитата, специалистът на PIR Center Евгений Бужински също не изключва, че доставките на оръжие от Русия до кралството към този момент могат да се разширят. " Това е допустимо. Саудитска Арабия да вземем за пример се интересуваше от С-400. Можем да продаваме оръжия, само че американците, несъмнено, ще възразят. На доктрина Саудитска Арабия има повече благоприятни условия за нас, в сравнение с Турция. Сега кралството войска е оборудвана с всички типове: авиация, кораби, танкове. От тях 90% са американски оръжия. Ако има френски, то това е индивидуален случай. Както знаете, съветското оръжие не постоянно е съвместимо с американското съоръжение ", специалистът припомнен.
 Принц Салман пое отговорност за убийството на Хашоги Принц Салман пое отговорност за убийството на Хашоги
Престолонаследникът на Саудитска Арабия разгласи, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги предходната година от саудитс...
Заслужава да се означи, че кавгата с Вашингтон съответства с следващата тягост за Рияд - в неделя столицата на кралството беше подложена на въздушна офанзива от страна на бунтовниците хути от прилежащ Йемен. Хутите обявиха, че благодарение на ракети и безпилотни летателни апарати са съумели да нанесат точни удари против значими цели освен в столицата, само че и в градовете Абха и Хамис Мушайт в Югозападна Арабия, съобщи РИА Новости.
Ракетните офанзиви против саудитската столица продължиха и в понеделник вечерта. Средствата за противовъздушна защита - най-вероятно американските „ Patriot ” - съумяха да смъкват една вражеска балистична ракета. Саудитците обаче не са напълно удовлетворени от успеваемостта на своята система за Противовъздушна отбрана.
Кралството претърпя последния си подобен масиран въздушен удар през септември 2019 година, когато американските системи за Противовъздушна отбрана не съумяха да отхвърлен удара по арабските петролни рафинерии. Месец по-късно Дмитрий Шугаев , шеф на Федералната работа за военнотехническо съдействие на Русия, съобщи: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства още веднъж демонстрираха интерес към придобиване на зенитни системи с дребен и междинен обхват, Pantsir-S и Tor-M2E.
Както вестник „ Взгляд ” към този момент означи, разграничаването сред Вашингтон и Рияд отваря благоприятни условия и за Москва. Предвид дългогодишния интерес на саудитските военни към съветските системи за противовъздушна защита С-400 Triumph и други типове съоръжение, съветският военнопромишлен комплекс ще може доста да разшири наличието си на Арабския полуостров. През 2015 година Рияд даже оповести, че желае да купи „ Искандери ”.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР