Близките на Радой Ралин канят софийската общественост да отбележим заедно

...
Близките на Радой Ралин канят софийската общественост да отбележим заедно
Коментари Харесай

Преоткриваме поезията на Радой Ралин със стихосбирката „Късно Откритие“

Близките на Радой Ралин канят софийската общност да отбележим дружно 101 години от рождението на поета, представяйки неговата стихосбирка „ Късно Откритие “. Поетичният алманах е формиран от внучката му София Стоянова – Донева във връзка 100 години от рождението на поета. Събитието ще се състои на 24 май от 18:00 в НЧ „ Алеко Константинов 1897 “, на адрес ул. „ Оборище 73 “. Входът е свободен.

 radoi_ralin_kniga.jpg

Книгата съдържа 92 произведения, от които

3 не са издавани до този миг

Останалите са избирани всред всички негови изявления досега.
На събитието София ще опише за претекстовете й зад основаването на тази книга и за наличието и подредбата. Подготвила е и забавни детайлности от биографията на Радой Ралин.

„ През годините са разказани доста истории за дядо ми – множеството от тях са хумористични, само че някои демонстрират съвестност и храброст, присъщи на предан отстъпник. Литературоведите пък откриват у него присъщите черти на извисения стихотворец. Изследвайки обстоятелствата от неговата биография, аз съумях да видя по какъв начин тези посоки се съчетават в едно. Общото сред тях е, че той всеки ден е работил неуморно за свободата на България и
за опазване на най-чистия тип на нашата просвета. “ споделя София Стоянова.

„ Възхитително е по какъв начин неговата активност не може да бъде спряна от делата Дело за оперативна разработка и Дело за оперативно наблюдение „ Козел “. След като тиражът на „ Люти чушки “ е изгорял, неговото творчество е редовно отказвано. Но за сметката на това епиграмите му се трансформират във фолклор и се популяризират от уста на уста из цяла България даже измежду хора, които не четат книги “, добавя съставителят на сборника.

 radoi_ralin_sofia.jpg

София Стоянова до скулптурата на Радой Ралин в София
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg