Близките на хората с психични разстройства са понесли пандемията по-трудно

...
Близките на хората с психични разстройства са понесли пандемията по-трудно
Коментари Харесай

Хората без близки и работа понесоха най-тежко пандемията

Близките на хората с психологични разстройства са понесли пандемията по-трудно от самите заболели. Това регистрира доктор Венелина Динчева, която е шеф на мъжкото поделение към Центъра за психологично здраве в Пловдив. Пострадали са по-несигурните в обществено отношение хора, защото у тях се е материализирало възприятието за безизходност и беззащитност. Така са се отключили депресивни положения и се е нараснала тревогата.

Според доктор Венелина Динчева пациентите ѝ са се нараснали, защото обстановката с коронакризата е останала неуточнена прекомерно дълго време. Липсата на надзор и поредност при ръководството на пандемията пък е довела до комплициране, което е нараснало напрежението в всекидневието ни.

За да подкрепи болните в тяхното лекуване, в своето поделение доктор Динчева залага на формула, основаваща се върху елементарни правила ​- дисциплинираност, хигиена, редовно лекуване и вярно хранене. По грациозен метод тя и екипът ѝ учат болните на съответен ред във всекидневието, който им оказва помощ да продължат с лекост да се лекуват и отвън болничното заведение.

Въпреки ограниченията и всички грижи на личния състав в Центъра за психологично здраве в Пловдив лечебното заведение въпреки всичко не е пощадено от вируса. Клъстери на инфекцията е имало както през предходната 2020 година, по този начин и през 2021 година Благодарение на опита си от първата вълна обаче

отделението се оправя доста по-добре с втория и третия пик на вируса.

Според доктор Динчева основен миг от триумфа в ковидситуацията при тях е било обособяването на изолатори със сервизни пространства, които са помогнали доста за това болестта да се ограничи оптимално. Така, макар единичните случаи, болестта не пламва измежду пациенти и личен състав. Пред екипа ни тя описа, че всеки начинаещ е бил поставян под карантина за интервал от 7 до 14 дни, като оптималната дълготрайност е била условна поради огромния поток от пациенти. Меренето на температурата по 3 пъти дневно е разрешило на лекарите

да разпознават болестта още при самото ѝ появяване и да се вземат нужните ограничения,

без тя да се предава на останалите заболели.

Заслуга има и въведената система на периодическа хигиенизация и профилактика, която се е оказала извънредно ефикасна. Ролята на санитарния личен състав не би могла да се пренебрегне, защото без намесата за стерилизация на пространствата през днешния ден надали бихме записали същия триумф.

При специфични срещи болните и техните фамилии са били осведомени за опцията за имунизация. Д-р Динчева посочи пред " Марица ", че с екипа си са наблегнали на това да се осъзнае тежестта на коронавирус обстановката от страна на лекуваните.

Много ефикасен се оказва и социално-психологическият метод, който влиза в деяние в подтекста на изолираност вътре в психиатричната болница. Д-р Динчева и сътрудниците ѝ са били принудени да разчитат на по-напредналите в лекуването пациенти, с цел да не позволен по-обърканите да се почувстват самотни. Емпатията сработва в две направления. По-нестабилните получават нужната поддръжка от другарите си по стая, а вторите, от своя страна, са се чувствали по-добре от това, че са помогнали.

Д-р Венелина Динчева се тормози повече за публичното психологично здраве, защото в разгара на пандемията е имало няколко случая, в които околните на пациенти са ги изоставяли в болничното заведение.

За да се оправим като общество с провокациите от рецесията, може би би трябвало да използван метода на емпатията и отговорността, който потвърдено е дал резултат в практиката. Грижата за другия е ефикасна рецепта против ”потъването”, която дава опция за навременно справяне и по-добри резултати, безапелационна е специалистката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР