Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация,

...
Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация,
Коментари Харесай

Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина

Близките на двама пациенти, умряли, до момента в който чакат за белодробна трансплантация, приканиха останалите чакащи да търсят решение в чужбина.
„ Тези хора би трябвало да потърсят сами решение в чужбина. Държавата сега не желае да ги изпрати на никое място. Тези хора могат да заминат във Виена, най-малко има някакъв шанс”, безапелационен беше Алберт Петков, брат на умрелия Адриан Петков. „ Заминете за някъде другаде, зарежете тези неистини, спасете се някъде и тогава умерено се върнете на територията на страната, в случай че желаете, с един живот повече, а не по-малко”, добави той в предаването „ Тази неделя” по bTV.
Христина Хрисимова, която губи брачна половинка си също в очакване на белодробна трансплантация в чужбина, поддържа мнението му. „ Ако тези хора могат да избягат, да бягат. Аз персонално не виждам вяра в близко бъдеще”, съобщи тя.
Според нея новият началник на Агенцията по трансплантациите би трябвало да бъде заменен. „ Този човек преди няколко дни в ефир, подхилвайки се, сподели, че в границите на няколко седмици в България може да се правят белодробни трансплантации и че имаме невероятна база. Нищо от това не е правилно. Ако това знае новият началник на Агенцията по трансплантациите, следователно този човек изобщо не знае защо става въпрос и неговата дезинформираност ще докара до още смърт”, безапелационна е Христина.
Здравното министерство, Външно министерство, Бойко Борисов, Агенцията по трансплантациите би трябвало да впрегнат сили оптимално бързо да намерят болница в Европа, която има сполучливи практики за осъществяване на белодробни трансплантации, уточни тя. По думите ѝ това е най-спешното и най-важното сега за всички, които чакат. „ Иначе би трябвало да се работи доста интензивно в идващите години, с цел да се развие национална стратегия, да се обучат координатори по донорство, да се изградят центрове. Това изисква доста пари и допускам, че няма да се случи скоро”, посочи Христина.
„ Трябва да разберем, че тези министри са там, с цел да ни оказват помощ, а ние сме на това състояние поради тях. В последна сметка от нас зависи дали ще стоят още там и дали ще не престават по този начин да ни убиват”, безапелационен е Алберт Петков. По думите му болница „ Лозенец” по всякакъв начин се пробва да прави белодробни трансплантации. „ В момента лъжат едно 17-годишно момче по същия метод, както лъжеха нас: Ще пристигна лекар от Турция, ще ви види по какъв начин сте”, разяснява Алберт.
„ Дори да пристигна този турски екип и да установи, че това момче е годно за трансплантация, ние отново ще търсим донор на територията на страната. Просто би трябвало да се стараем да го измъкнем в Европейски Съюз, а не отвън Европейски Съюз, тъй като измежду европейските страни са го създали по този начин, че далаверите да не могат да се въртят. Ако няма спекулация, просто няма смисъл за живот очевидно съгласно тези доктори, които сякаш ни лекуват по някакъв начин”, означи Алберт.
„ Преди 2 години ми беше упоменато, че шефът на болница „ Лозенец” доктор Спасов има интерес турски лечебни заведения да поемат българските пациенти. Днес това е реалност. Има ли далавери или не, аз не зная, само че това, което ми беше казано, към този момент се случва”, сподели и Христина Хрисимова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР