Близката до Бойко Борисов журналистка Кристина Кръстева, която нашумя с

...
Близката до Бойко Борисов журналистка Кристина Кръстева, която нашумя с
Коментари Харесай

EURACTIV: Близка до Борисов репортерка все така „отстоява българските интереси“ в Брюксел

Близката до Бойко Борисов журналистка Кристина Кръстева, която нашумя с написаната от нея биография на някогашния министър председател, се радва на доста сполучлива кариера в Постоянното посланичество на България в Брюксел. Тя работи там като представител на Министерството на районното развиване и благоустройството от 1 януари 2021 година Основната й задача в това качество е да реализира връзката сред министерството и европейските институции, се споделя в отговор на Министерство на регионалното развитие до EURACTIV България.
„ Предишният й опит като чиновник в Европейската комисия, познанията ѝ за механизма на вземането на решения и контактите в другите структури на Европейския съюз (ЕС) оказват помощ за оперативната работа, с оглед отстояване на ползите на България. Г-жа Кръстева има обучение и професионален опит, отговарящи на условията за заемане на длъжността “, твърди министерството.

Kариера наоколо до Борисов
За назначението на тогавашната кореспондентка от „ 24 часа “ и създател на книгата за Бойко Борисов „ Бойко, който постоянно се завръща “ Кристина Кръстева EURACTIV заяви още през февруари предходната година.
Това се случва след загадъчен конкурс, откакто първият опит да бъде уредена през лятото на 2020 година провокира вниманието на медиите и нейната кандидатура бе демонстративно отхвърлена от районното министерство. След това обаче бе извършен втори конкурс и тя бе назначена.
Кръстева бе политически кореспондент във вестника и не е известно да се е занимавала интензивно с геополитически, стопански и инфраструктурни въпроси. Преди време „ Булфото “ обаче заяви, че Кръстева и нейният брачен партньор са били венчани персонално от Бойко Борисов, до момента в който той е бил столичен кмет. През юли 2007 година по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. „ 24 часа “, взе жилище в квартал „ Борово “ след договорка с кметството.
Кръстева бе поискала замяната, а предлагането за нея бе импортирано от Милан Миланов, който с изключение на общински консултант по това време беше и водач на Съюза на свободните демократи (ССБ) – партията на някогашния кмет Стефан Софиянски. Кръстева бе постоянен сателит на премиера Бойко Борисов в неговите пътувания по света. Накрая написа и книга за него.

„ Интегрирана морска политика “
Сега Кръстева съветва българските управляващи по редица основни въпроси. Справката, предоставена по искане на EURACTIV България, демонстрира, че през 2021 година Кръстева е осъществявала посланичество в двете работни групи на Съвета на Европейски Съюз. Едната е „ Структурни ограничения и най-отдалечени райони “ и „ Интегрирана морска политика “.
Отделно е взела участие в разнообразни формати, свързани със Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район (Дунавската стратегия), Градския дневен ред на Европейски Съюз, Териториалния дневен ред 2030, в Програмата на Организация на обединените нации за обитаемоте места и други
МРРБ твърди, че Кръстева е в регулярен контакт с ръководителите на отдели и дирекции на Европейската комисия, отговарящи за трансграничното съдействие и редица други въпроси.

Вече дава отговор и за Северна Македония
В момента към този момент взе участие в основаването на програмата за трансгранично съдействие сред България и Северна Македония за интервала 2021-2027 година.
“Г-жа Кръстева е изготвила голям брой грами и писма от Министерство на регионалното развитие към европейските институции. Също по този начин поддържа непрекъсната оперативна връзка с дирекциите на министерството, Националното съдружие на общините в Република България и други заинтригувани страни за координиране на разнообразни позиции в сферите на отговорност на Министерство на регионалното развитие, преди те да бъдат комуникирани в Европейски Съюз “, се споделя в отговорите на министерството до EURACTIV по Закона за достъп до социална информация.

Колко плащаме?
Основната заплата за специалист на това равнище в Представителството в Европейска комисия може да варира сред 660 лева и 3200 лева Има обаче и големи командировъчни. Те се дефинират по наредбата за командировъчните при чуждестранен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро дневно.
Размерът на командировъчните се усилва за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ брачен партньор, пребиваващ в страната дружно с командирования се дават 16 на 100 от базисния размер. Наредбата планува и средства за покриване на разноски за детска градина, за начално, главно и приблизително обучение на децата на дълготрайно командированите чиновници.

Другият случай
Другото сходно предопределение в Представителството на България в Европейски Съюз бе на снахата на издателя на „ Труд “ Петьо Блъсков – Евгения Блъскова. Тя бе уволнена след необикновен скандал от служебния министър на културата Велислав Минеков през есента на предходната година, само че по-късно стартира да се съди с министерството.
Блъскова бе командирована в Брюксел на 1 март 2017 година на дипломатическа позиция „ консултант “ на Министерството на културата към Постоянното посланичество на България в Европейски Съюз поради медийния си опит. Точната сума на командировъчните е 99.9 евро дневно плюс 8.86 евро на ден за наем, заяви през декември Mediapool.
След уволнението си Евгения Блъскова показа случая като тормоз на служебното държавно управление над фамилията й. Велислав Минеков изгони и редакцията на „ Труд “ от пространствата на министерството, обяснявайки, че компанията наемател не е плащала наема.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР