Благотворителността предполага безкористност и не върви да бъде използвана с

...
Благотворителността предполага безкористност и не върви да бъде използвана с
Коментари Харесай

Даренията на надарените господари

Благотворителността допуска безкористност и не върви да бъде употребена с рекламна цел, още по-малко – за ранглиста на финансовите благоприятни условия в новинарски излъчвания

[Screenshot btv.bg] Дни наред медиите - апологети на властта, притежавани или следени от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, са в осведомителна акция за неговите дарения по отношение на епидемията от COVID-19. В което нямаше да има нищо неприятно, в случай че вниманието им не беше мощно лимитирано до жестовете на неколцина от групата по ползи, известна с положителните си контакти с ръководството и разпределяните от него запаси и проблематичната си известност в обществото.

В добития от Кирил Домусчиев ефир на Нова телевизия да вземем за пример, чието управление небрежно беше овладяно от фрагменти на " Канал 3 " (който другояче няма нищо общо с Пеевски), депутатът ежедневно е съобщаван специфичната графа в новините. Един и същ прецизен стандартизиран указател на благодеянията му поддържат и вестниците " 24 часа ", " Труд ", " Монитор ", уеб страниците " Блиц " и " Пик " и така нататък Стигна се и до публикувано през същите канали социологическо " изследване ", наредило Пеевски и Домусчиев освен измежду политиците и министрите, само че и при тези с най-голям рейтинг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пропагандната акция личи още повече на фона на данните за дарителството в България във връзка със обстановката, подбудена от ковид. В последния си бюлетин неправителствената организация Български дарителски конгрес (БДФ), която от години подкрепя нуждаещи се в разнообразни сфери, оповестява, че сериозната сума от набрани до момента близо 34 млн. лева е подкрепила борбата с COVID-19 в страната. Изрично е конкретизирано, че в нея не са включени средствата от държавни компании и обществени институции, тъй като съгласно дефиницията на БДФ пренасочването на обществен запас не е подаяние.

Най-големият дял в тези средства идва от частните компании - 39%, дарителски акции (над 40 от началото на април) - 35%, дарени от обособени хора средства - 23 %, и от фондации - 3%.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Според разбора на БДФ следи се и постепенна смяна в предназначението на даренията - спадат тези за инсталация, материали, защитни средства и консумативи в лечебните заведения и нараства делът на тези за превъзмогване на социално-икономически последици от рецесията.

Тъй като информацията за общия размер на даренията е събирана от разнообразни обществени източници, най-вероятно в тях влизат и тези на Пеевски, и разгласените 4800 пакета с хранителни артикули за фамилии в потребност от братята Домусчиеви и БМФ, както дарените от Кирил Киров - Киро Японеца, бързи проби за ромските махали.

Идеята на благотворителността допуска безкористност и (в общия случай) не върви да бъде употребена с рекламна цел, още по-малко - за ранглиста, изтъкваща приноса избрани лица. Всеки от участвалите в набирането на тези 34 млн. лева го е направил съгласно опциите си и 50-те лв. от един продавач примерно, без да чака, че ще го оповестят в новините по малкия екран, имат не по-малка стойност като дарителски жест от хилядите на Пеевски.

Изтъкването, назад, поражда въпроси, а оттова - и проблеми. Някои от тях бяха сложени обществено от журналистката Венелина Попова в оповестеното в уеб страницата " За истината " следствие " Интръст " ЕАД - скритият дарителски портфейл на Делян Пеевски ". И благородната акция на депутата доби един по-завършен тип. Посоченият нагоре медиен конгломерат отговори със залп от еднотипни очернящи и оскърбителен офанзиви против журналистката, която е някогашен дълготраен сътрудник на БНР от Стара Загора и създател на редица следствия.

" Синхронът сред " бухалките " и институциите не е от през вчерашния ден. И не е в изгода нито на обществото, нито на тези, които жертват персоналния си комфорт, с цел да узнае същото това общество късче от нечистоплътната истина под повърхността на блатото. Междувременно публицисти биват сваляни от ефир, клеветени, проверявани от данъчните, притискани, глобявани и заплашвани. Целта е всичко да стане кафяво. Без критерии, без примери, без престижи ", написа в публицистичен коментар уеб сайтът за самостоятелна публицистика " Тоест ", една от медиите, за които Венелина Попова работи на свободна процедура.

Малко преди този момент компанията " Интръст ", благосъстоятелност на Пеевски, беше показана на необятната аудитория персонално от началника на оперативния щаб ген. Мутафчийски - като основател дружно със старозагорската " Градус " на станалата печално известна бартерна договорка с ОАЕ, от която трябваше България да получи 15 тона медицински консумативи, а на процедура се оказаха 12 тона фурми.

Цялата бизнес и политическа история на депутата от Движение за права и свободи е низ от законни от позиция на фактологията въпроси, на които държавните институции не желаят да дават отговор. А когато се опитат - стават за смях. Като отговорите на Комисията за защита на конкуренцията за " Булгартабак " или на водещия прокурор по делото, а понастоящем основен прокурор - за КТБ.

След въпроса кого вижда в огледалото министър председателят Борисов не позволява да бъде питан за публичните поръчки, които си продължиха в същия дух, а наскоро изиска същото и за държавната ББР. A на ББР точно бяха предоставени 700 млн. лева за подкрепяне на компании в рецесията поради ковид.

Хронологията на предоставените от държавното управление и Народното събрание финансови и законови преимущества за бизнесите, свързани с Пеевски, може да e въодушевила и името на дубайската компания " Надарен стопанин " (Gifted Master LTD) в акционерната конструкция на " Булгартабак ".

Това, че властта оперира в следена медийна среда, основана ѝ от най-рекламираните донори, не анулира въпросите - те единствено се натрупат. А благотворителната идея може да се открие в известието на притежавания от Домусчиев ФК " Лудогорец ", че ще подари над 111 000 лева за закупуване на хранителни артикули за извънредно нуждаещи се, като " тези средства се чака да бъдат получени по държавната стратегия за поддръжка на бизнеса, позната като мярката 60/40 ".

Кампании с дарения по отношение на пандемията повдигат въпроси освен в България. В последните дни голям брой изявления в огромни западни издания и осведомителни организации изследват да вземем за пример по какъв начин групи на проведената престъпност в доста страни се възползват от рецесията, с цел да си обезпечат преференциални позиции в политиката и стопанската система.

В Мексико наркокартелите се надпреварват да оказват помощ на нуждаещите се във времената на пандемия, с цел да завоюват въздействие и власт, се споделя в обява на Deutsche Welle за така наречен " хранителни пакети на Чапо " - необятно рекламирани кашони с хранителни запаси, раздавани от дъщерята на наркобоса Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо.

" В Мексико няма сериозна филантропична рецесия или липса на артикули от първа нужда. Картелите се възползват от опцията да укрепят обществената си база ", изяснява Фалко Ернст от филантропичната организация " Международна спешна група ". Според проверяващия публицист Хосе Ревелес става въпрос за " пропагандна тактика за демонстриране на наличие ". По думите му насилието и благодеянията са две страни на една и съща монета, когато става дума за искания, отправени към страната или съперници.

Повечето образци предстоящо са от Италия, където тежкото протичане на епидемията провокира и по-тежки обществени проблеми. В изявленията за няколко огромни медии Никола Гратери, един от известните прокурори в Италия, който живее с денонощна полицейска защита поради следствията си на клановете в Южна Калабрия, споделя, че с хранителни артикули за обеднели фамилии групировките си подсигуряват гласове за подкрепени от тях политици на идващите избори. Гратери насочва вниманието и към опасността от навлизането им в изпаднали в рецесия бизнеси - предлагайки им пари в подмяна на акции, като след това могат да употребяват фирмите за пране на пари.

" Големите жестове и медийното ехтене, които реализират, могат да въздействат на салдото на репутацията в интерес на тези групи, тъй че страната да наподобява неефектна и слаба и да насърчи хората да разчитат на тяхното застъпничество ", обобщава Диего Гамбета, създател на няколко книги за проведената престъпност, пред Newsweek.

Ако се върнем към България, съгласно Руслан Стефанов, специалист в Центъра за проучване на демокрацията, съществуването на привилегировани донори в общественото пространство, в това число с отношението на държавното управление и щаба, основава предпоставки за допустимо най-лошата интерпретация на дарението.

" Извънредно състояние или не, моралните кодекси не са ясни. Това плаши най-вече, в това число вероятността да се злоупотреби ", разяснява той пред " Медиапул ".

Проблем в този смисъл съгласно него основава прекъсването на действието на Закона за публичните поръчки и взимането на така наречен неприсъствени решения за разходването на обществените запаси. " ББР да вземем за пример ще дава гаранции на банки и те ще ги дават даже безлихвено на компании, които ние няма да разберем кои са. Да не забравяме, че става въпрос за оцеляване и помощта на една компания ще значи, че друга няма да оцелее. Затова би трябвало да се обезпечи оптималната бистрота, с цел да бъдат най-малко ненапълно лимитирани подозренията за злоупотреби при актуалната невижданата рецесия и страданията на толкоз доста хора, наранени от икономическите последици ", уточни анализаторът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР