Благотворителен концерт за събиране на средства, необходими за ремонта на

...
Благотворителен концерт за събиране на средства, необходими за ремонта на
Коментари Харесай

Над 2300 лв. събраха на благотворителен концерт в Ребърково за ремонт на местната църква /снимки/

Благотворителен концерт за събиране на средства, нужни за ремонта на православния храм „ Св. ап. Петър и Павел”, се състоя в мездренското село Ребърково, оповестиха от локалната администрация.
Христолюбивата самодейност е на Църковното настоятелство, Кметство Ребърково и Народно читалище „ Просвета-1925 “. В рамките на събитието беше проведен благотворителен базар за продажба на ръчно направени сувенири, направени от децата на селото, в който се включи и локалната художничка Кристина Котларска, предоставила безплатно свои графики.
От направените дарения по време благотворителния концерт и базара са събрани малко повече от 2300 лева, заяви кметският наместник на Ребърково Петър Петков. По предварителни калкулации за цялостната реорганизация на покрива на църквата, който от години тече и нанася непоправими вреди, застрашавайки да унищожи старинния дърворезбован иконостас, иконите, владишкия престол и останалата вътрешно храмова декорация, са нужни над 7500 лева Тази сума обаче включва единствено строителните материали, които в последно време много нарастнаха.
Ребърковчани ще се включат с непринуден труд, а локален донор е заречен да подмени изгнилата дървена дограма на храма. Съдействие ще окажат също Община Мездра и Врачанската Св. Митрополия. „ Надяваме се да стартираме ремонтните действия в края на месец август, като, с изключение на външен, желанието ни е да създадем и вътрешен ремонт на постройката, разясни Петър Петков.
Иначе на благотворителния концерт се изявиха самодейни фолклорни танцови и певчески групи от читалищата в Ребърково, Мездра, Брусен, Горна Кремена, Игнатица, Зверино и Типченица, както и от Монтана, Долно Озирово и Спанчевци, община Вършец. Водосвет за здраве и сполучлив свършек на богоугодното начинание отслужи енорийският духовник на селото отец Пламен Кръстев.
Събирането на средства продължава. Всеки, който желае да подари пари или строителни материали за ремонта на ребърковската черква „ Св. ап. Петър и Павел”, може да го направи като се свърже с кметския наместник на селото Петър Петков - тел. тел. 0876 69 78 28, или с енорийския духовник отец Пламен Кръстев - тел. 0877 261 660.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР