Благоразумието ни диктува да избираме мерки, които биха имали най-голям

...
Благоразумието ни диктува да избираме мерки, които биха имали най-голям
Коментари Харесай

Съюзниците на Германия имат съмнения в готовността й да се противопостави на Москва

" Благоразумието ни диктува да избираме ограничения, които биха имали максимален резултат върху тези, които нарушават правилата, които сме открили дружно. Същевременно би трябвало да имаме поради последствията за нас самите ". Това декларира по отношение на украинската рецесия пред Süddeutsche Zeitung немският канцлер Олаф Шолц. Той не отхвърля разновидността за прекъсването на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че обстановката ескалира, само че е внимателен по отношение на цялостното преустановяване на търговията с Русия. Това се случва на фона на информация в западните медии, че Берлин е срещу изключването на Москва от световната система за разплащане SWIFT, защото желае да резервира каналите за парични прехвърляния към Русия, с цел да поддържа вноса на газ посредством съществуващите тръбопроводи.

В момента Шолц е под засилен напън поради зародили подозрения в готовността му да приложи ограничения за попречване на съветско нахлуване против Украйна. Германските съдружници се надяваха, че новата ръководеща коалиция в Берлин ще изостави по-благоприятните политики към Москва от времето на Ангела Меркел. Но сходен оптимизъм може би е пресилен, написа Politico.
Германия се цепи от западния фронт
Миналата седмица Германия на процедура блокира Естония в желанието й да даде военна поддръжка на Украйна, като отхвърли да издаде позволение за оръжие с немски генезис да бъде изнесено за Киев. Докато Съединени американски щати, Англия и Полша дават " зелена светлина " за такива лицензи, изисквани за сходни прехвърляния. Това накара украинското външно министерство да излезе с апел " нашите немски сътрудници да спрат да подкопават единството с сходни дейности и да окуражават Владимир Путин да предприеме нова офанзива по Украйна ".

Докато Съединени американски щати се пробват да показват единен западен фронт против Москва през последните седмици, Берлин се цепи от колектива под въздействието на енергийни и търговски ползи, както и на афинитета на огромна част от немския хайлайф към Русия.
Реклама
Миналата сряда Шолц въпреки всичко втвърди тона. " След години на покачващо се напрежение, да продължим да мълчим не е рационална алтернатива ", разяснява той във връзка с съветското скупчване на бойци по украинската граница. Но когато камерите изключат, този звук се трансформира, написа Politico. Вместо да се причисли към Съединени американски щати и други трансатлантически съдружници в изпращането на военна поддръжка за Украйна, Берлин се пробва да умиротвори Москва, като се афишира против някои от най-мощните средства на Запада за възпирането й. Такъв е казусът с опълчването на немски държавни представители и политици на възможното изключване на съветските банки от SWIFT, което доста би затруднило страната да взе участие в интернационалната търговия.

Дори представители на немската съпротива показаха внимателна позиция. Лидерът на християндемократите Фридрих Мерц съобщи, че сходен ход би бил финансов еквивалент на атомна бомба.
Какво възнамерява Берлин
Шолц даде да се разбере, че прекъсването на " Северен поток 2 " е тематика, която може да се разиска, в случай че Русия нападне Украйна. Но по този начин и не се ангажира с твърдо заричане да го направи.

Германия, наподобява, има собствен проект за деяние. Според анализатори за разрешаването на украинската рецесия Берлин залага на възобновяване на дипломатическата самодейност, известна като Нормандския формат и включваща Германия, Франция, Русия и Украйна, само че не и Съединени американски щати. Проблемът е, че тя докара само до така наречен съглашение от Минск, което се оказа несполучлив опит за прекъсване на боевете в Източна Украйна.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР