Blagoevgrad24.bg Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят

...
Blagoevgrad24.bg
Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят
Коментари Харесай

Неприятни изненади за пътуващите към морето - и гръцкото, и нашето

Blagoevgrad24.bg Засилените инспекции за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни. Заради опасенията от разпространяване на заболяването африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се вършат всеобщи инспекции за месо с нерегламентиран генезис. Процедурата може да забави тези българи, които в този момент потеглят за почивка в Гърция.

Заради напора от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови. Силният туристически сезон повиши и цената на бензина и той мина психическата граница от 2 евро за литър. Рекорда сложи о. Самос, където на някои колонки клиентите заплащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро. 

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, би трябвало да имат поради, че по-строгите ветеринарни инспекции за храни от скотски генезис ще забавят доста пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат нормалните за лятото тапи основно поради поправки по пътищата, само че и поради неналичието на задоволително контролни органи, които да контролират придвижването.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт Златарево към този момент има непрекъснато на промяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо. На Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и Станке Лисичково инспекция на влизащите вършат граничните служители на реда и митничарите и при нужда алармират на регионалната дирекция по сигурност на храните. Всичко това се прави поради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в действие възбраната, за към месец имаме иззети към 30 кг храни със свинско месо. Това са главно салами и са импорт от Македония. В Гърция те са много по-съпи и оттова хората рядко купуват ", сподели шефът на регионалната дирекция по сигурност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

На граничните пунктове има разлепени осведомителни материали, на пасажерите се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви произшествия. Всички, от чийто багаж са конфискувани храните, са проявявали схващане, добави доктор Бащавелов. Денонощно се вършат инспекции за първични материали и храни от скотски генезис и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево на границата с Македония и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Олтоманци на границата със Сърбия, оповестиха след съвещание на регионалната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пасажери дали придвижват в багажа си първични материали и храни от скотски генезис, непретърпели термична обработка. На Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево има непрекъснато дежурен ветеринарен експерт, а на контролно-пропусквателен пункт Олтоманци инспекцията вършат митничарите и при нарушаване подават сигнал до ветеринарите. Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за заличаване в инсинератор.

Забраната за импорт на артикули от свинско месо и инспекциите на персоналния багаж не са довели до формиране на опашки на ГКПП-тата, само че това важи единствено за делничните дни. Проверката трае към минута. Обикновено митничарят или граничният служител на реда пита дали се внасят такива храни, след това отваря багажника и прави инспекция, написа " 24 часа ". След това дава разяснителна брошура за африканската чума и това лишава към 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да докара до мощно закъснение.

“От Гърция никой не купува месни артикули, тъй като са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, тъй че на влизане от Гърция инспекциите са доста бързи ", разясниха от Агенция “Митници ". От Гранична полиция също увериха, че няма необикновени за петък следобяд колони от коли на влизане у нас.

Възможно е в неделя следобяд, когато нашенци се прибират от Гърция, да има скупчване. На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена наложителна стерилизация на влизащите коли, каквато има на други пунктове. По-стриктни са инспекциите на влизане от Македония, тъй като тя е отвън Европейски Съюз. От друга страна, оттова по-често българите пазарят храни. Там обаче трафикът през седмицата е доста слаб. Обикновено в събота хората от пограничните региони вървят на пазар в Македония, само че и оттова най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкоз месни произведения.

Проверките са от близо месец и нашенци към този момент знаят, че е неразрешен вносът на свински артикули. Българи, които пътуват към Гърция, споделиха, че към този момент няма осезаеми засилени инспекции на багажите за импорт на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на отмора там и да си носят отсам ястие, има въведени ограничавания за количеството на храна, което може да се внася там. На някои от плажовете пък към този момент даже имало сложени табели, че се не разрешава носенето на храни и питиета извън.

Масирани инспекции за превозване на свинско месо и артикули правят чиновниците на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа минават единствено леки и лекотоварни коли, само че все пак се ревизира всяко возило. Свинското месо, чийто генезис не може да се потвърди, се конфискува и предава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, тъй като били подложени на сходна инспекция часове по-рано на влизане от Румъния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се притесняват, че инспекциите ще се отразят на бизнеса им. Масово поданици от региона на Комотини пазарят телешко, което в България е доста по-евтино, в сравнение с в гръцките магазини.

Засилените ограничения по граничните пунктове са взети на 16 юли със взаимна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

Проверяват се всички коли за транспортиране на месо от Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград, добави той. Вече има и върнати дребни количества месо, защото нямат документ за генезис.

Граничните служители на реда ще бъдат изключително деликатни в събота и неделя, когато е главният напор на преминаващи през трасето за нерегламентиран импорт на месо. Засега няма обилни опашки на пункта, само че се чакат такива през почивните дни. Славов прикани популацията на региона да спомага по ограниченията против африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни и да демонстрира висока нерешителност, защото хората са главният фактор за разпространяване на болестите.

Заболяванията към този момент не са открити на територията на област Смолян. Ловци от Момчиловци са алармирали за два открити в региона натрупа на диви прасета. Взети са проби за проучване, чиито резултати са негативни. Благоприятното в Смолянско е, че няма огромни стопанства с домашни свине, само че пък извънредно публикувана е популацията от дива свиня, поради което изтеглянето на началото на ловния сезон е положително решение, разяснява регионалният шеф. 

За 3 дни затварят нощем пътя Бургас - Царево

По пътя Бургас - Царево през нощта от 23 до 26 юли от 20 до 6 ч сутринта ще се стопира придвижването на всички моторни транспортни средства. Това оповестиха от Агенция “Пътна инфраструктура ". Ограничението ще е в сектора сред пътен възел “Парк Росенец " и пътен възел “Черноморец ".

“Ограничаването на трафика е належащо, с цел да се инсталира безопасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия ", споделиха от АПИ. Ще се работи през нощта в дните, когато трафикът не е доста натоварен. Движението ще се пренасочва по обходни направления.

От 28 юли до края на лятото ще бъде спрян ремонтът на виадукт “Звездица " на автомагистрала “Черно море " в региона на Варна. В момента се ремонтира платното в посока Бургас. Движението е пренасочено в платното в посока Варна в двете посоки.

АПИ е приключила плановите поправки по главните посоки към Българското Черноморие и в посока Гърция преди старта на летния сезон. Ремонти няма по “Тракия " и “Струма ".

Продължават само неотложни аварийно-възстановителни работи в пътни сектори и уреди, нетърпящи отсрочване. 

КАТ пуска в спешната лента при ремонт 

КАТ пуска във всички сектори на автомагистралите с поправки колите да се движат в спешната лента, с цел да може потокът да се източва по-бързо. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че няма какво да създадат, с цел да подкрепят придвижването по автомагистралите до морето.

“Когато всички тръгнат за морето или Гърция в петък вечер, в един миг изпълват потенциала на пътя. Ние няма по какъв начин да го повишим, само че имаме наличие, тъй като постоянно се случва водачите да се изнервят и след това да опитат да наваксат изоставането.

Затова непрекъснато вършим акции ", обясниха служители на реда. Те показаха, че при всяка злополука също се изпращат патрули, които да контролират придвижването. Ако се постанова, се пускат и коли в спешното платно.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР