Blagoevgrad24.bg Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов рамков договор

...
Blagoevgrad24.bg
Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов рамков договор
Коментари Харесай

Повече пари за болници и пациенти, БЛС подписва НРД

Blagoevgrad24.bg Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов рамков контракт със здравната каса. Това се случи на постоянния събор на организацията, състоял се през днешния ден, оповестиха от БЛС. Решението бе взето с 229 гласа "за ", 28 "против " и 7 "въздържал се ".
В документа е заложено нарастване на цените на над 130 клинични пътеки, като за това са отделени 150 милиона лв. от бюджета на НЗОК. Завишения има в съвсем всички пътеки по специалности.

Подписването със Здравната каса би трябвало да стане до 28 февруари, а Договорът да влезе в действие от 1 април.

"За първа година от десетилетие има нарастване на клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери, и цени на прегледи в извънболнична ", безапелационни са от БЛС.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и други Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински действия предпочитана тежест е дадена на майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията.

Значително повишени параметри са реализирани и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със повишени цени и размери на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При експертите първичния обзор е повишен с 1 лева Тази година е обърнато и съществено внимание на социалнозначимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 год. Те годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог, с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване, с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата.

В клиничните лаборатории също са планувани по-големи размери, нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари.

Броят на направленията, които персоналните лекари дават за обзор при експерт, ще се усили, сподели зам.- ръководителят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова

"Благодарене на градивни договаряния, групова и поредна работа със съсловието, БЛС съумя да контракти параметри в здравния бранш, които не са променяни от доста години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели оптимално улеснение и угаждане работата на заетите в бранша сътрудници. Не на последно място, тазгодишните реализирани резултати в разпределението на средства, ще покачат качеството на здравната услуга и съответно ще отговорят на потребностите на пациентите ", разяснява доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС.

Във връзка със създалото се напрежение в бранша и вмешателството на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния развой за НРД 2018 година, БЛС одобри публична декларация на 67-ия Събор на съсловието, готова от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на РБългария, не може да бъде рискувано с фискални цели.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР