Благоевград. Проектът Защита от наводнения“ е изключително важен за седемте

...
Благоевград. Проектът Защита от наводнения“ е изключително важен за седемте
Коментари Харесай

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Проектът „Защита от наводнения“ е изключително важен за седемте партньори, които участват в него

Благоевград. Проектът „ Защита от наводнения “ е извънредно значим за седемте сътрудници, които вземат участие в него, както от гръцка, по този начин и от българска страна. Това сподели регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов по време на обществена среща по план „ Защита от наводнения “, утвърден за финансиране по Програма ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пирин. По думите му подготовката на този план и формалното му пускане е било предшествано от много сериозна подготовка и големи старания на всички участници. „ Аз съм извънредно благополучен, че този план към този момент е стартиран, поради неговата значимост и предстоящите резултати от неговата реализация “, съобщи Бисер Михайлов. В обществената среща участваха представители на 6 от всички 7 колегата по плана: представителите на Регион Централна Македония и Регион Източна Македония; представители на ръководещия орган по Програмата за съдействие Гърция-България 2014-2020 година; представителите на четирите участници по плана от българска страна – екипът на Областна администрация-Благоевград, представлявана от регионалния шеф Бисер Михайлов; екипът на Областна администрация-Хасково, представлявана от регионалния шеф Станислав Дечев; екипът на Областна администрация-Кърджали, представлявана от регионалния шеф Никола Чанев; както и екипът от Областна администрация-Смолян. Гости на работната среща бяха и представители на районни институции от Благоевград: Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “, Регионален инспекторат по запазване на околната среда и водите, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионална Дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “-Благоевград.
Според Михайлов напъните на участниците в плана ще бъдат съсредоточени върху най-рисковите и компрометирани сектори на територията на България и Гърция. Той означи, че годишно два пъти в годината със Заповед на регионалния шеф се дефинира Междуведомствена комисия, в чиито състав влизат специалисти от разнообразни държавни институции. По думите му предмет на работата на тази комисия са точно определянето на рисковите сектори, за което има направени съответните документи и протоколи и в резултат на активността на тази комисия, се дефинират най-компрометираните и рискови сектори, които заплашват живота и здравето на хората. „ Всички ние сме очевидци на климатичните промени и следствията, с които се сблъскваме в нашето всекидневие. Само преди дни, както в прилежаща Гърция, по този начин и в областите Смолян и Кърджали, в резултат на значителни превалявания бяха нараснали равнищата на реките и на язовирите, в резултат на което още веднъж имаше застрашени човешки животи, имущество на хората. Това още един път демонстрира значимостта на плана, нуждата от напъните да го изкараме до дъно и точно посредством осъществяването му да предотвратим наводненията и най-важното – да запазим живота и здравето на хората в тези райони “, разяснява Бисер Михайлов. Той добави, че планът „ Защита от наводнения “ ще бъде осъществен на територията на 4 области в България: Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали. Областният шеф уточни, че в плана са заложени действия по създаване на защитни уреди, възобновяване на насипи, подсилване на крайбрежията на реките посредством разнообразни решения: изземане на наноси, създаване на инженерни уреди и инфраструктура, разчистване на дървесна растителност и шубраци, които затрудняват течението и оттока на реките. „ Убеден съм, че положителната съгласуваност и връзка, които имаме с нашите гръцки сътрудници и другари, ще е факторът, който ще способства да реализираме заложените резултати при осъществяването на този по този начин значим план за нашите региони “, сподели още Бисер Михайлов.
Стойността на плана е съвсем 11 500 000 евро, като продължителността му е общо 36 месеца. Сред дейностите на плана в Благоевградска област е планувано създаване на защитни уреди по река Струма – покрай Симитли, Крупник, Илинденци, Микрево, Ораново, Българчево и Долно Церово.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР