Благоевград. Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението

...
Благоевград. Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението
Коментари Харесай

Община Благоевград отбелязва тържествено Националния празник на Република България – 3 март

Благоевград. Поредица от събития, отдадени на 140 години от Освобождението на България от турско иго ще се проведат в Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Тържествата стартират на 2 март от 11.00 часа с галерия под надпис „... И от век на век.... “, която ще бъде подредена във фоайето на Регионален исторически музей- Благоевград. В изложбата ще бъдат показани истински материални, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на музея. Акцент в експозицията ще бъдат достоверни движимости и документи на опълченци от Пиринския край.
От 11.30 часа в зала " Изкуство " IV в Регионална библиотека- Благоевград ще се организира рецитал под надпис " 3 ти март- свята дата " във връзка Националния празник на България и ще бъде показана мултимедийна презентация, обвързвана с Освобождението. Участниците в самодейността ще бъдат 2 класа от СУИЧЕ „ Климент Охридски “.
Програмата продължава в 18.30 часа в Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ с церемониален концерт на сформира от Народно читалище „ Никола Вапцаров- 1866 “.
В празничния ден - 3 март честванията стартират от 09.30 часа, когато ще се организира панихида за починалите за Освобождението на България от османско робство и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „ Въведение Богородично “.
По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „ Македония “. Първият лъч ще тръгне от магазин „ Билла “ в 10.15 часа и ще продължи по улица „ Тодор Александров “. То ще бъде предвождано от Детско- младежки духов оркестър към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.
От 10.30 часа в градинката пред централен вход на стадион „ Христо Ботев “ където ще се организира обред по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на съветските освободителни войски в символ на благодарност. Непосредствено по-късно ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. „ Трети март “ и ще стигне до пл. Македония.
Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния байрак на Република България. Събитието ще стартира в 11:00 часа на площад „ Македония “ в центъра на Благоевград. Веднага след издигането на националното знаме, кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено по-късно ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „ Македония “.
Програмата, отдадена на 140 години от Освобождението на България включва и пладнешки концерт на площад „ Македония “. В него ще вземат присъединяване отбор „ Пирин “ и Гайдарска групировка.
По време на честванията във връзка 140 години от Освобождението на България ученици от Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград ще напомнят паметни и славни моменти от бележитата 1878 година. Ще рецитират и едни от безконечните български стихотворения писани от едни от най-великите българи.
На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано, сегашен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан кротичък контракт сред Русия и Османската империя. С него се поставя завършек на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се основава Българска страна след 500-годишно османско господство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР