Благоевград. Националната изложба Стаички отвори гостоприемно врати за всички ценители

...
Благоевград. Националната изложба Стаички отвори гостоприемно врати за всички ценители
Коментари Харесай

Благоевград: Изложбата Стаички отвори врати за ценителите на съвременното изкуство

Благоевград. Националната галерия " Стаички " отвори гостоприемно порти за всички ценители на актуалното изкуство в Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Творбите са подредени в галерията " Свети Лука " и в още две от възрожденските къщи на квартал " Вароша ". Посетителите могат да видят вдъхновенията, багрите и креативните хрумвания на Борис Колев, Васко Славков, Георги Георгиев - Jorras, Десислава Христова-Тошева, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев и Спартак Дерменджиев. Куратор на изложбата е Сашо Стоицов.
" Това е четвъртото издание на изложбата " Стаички ", която към този момент има непокътнато място в културния календар на Благоевград. Няма нищо по-вдъхновяващо и завладяващо от това да представим произведения на актуалното изкуство измежду възрожденската архитектура на квартал " Вароша ", сподели шефът на Градската художествена изложба - Иван Милушев, който откри изложбата.
Изкуствоведът Надежда Джакова също оцени необичайния формат на изложбата.
" Съчетаването на актуалното изкуство и възрожденския дух на остарелия квартал е същинско предизвикателство. Разхождайки се из тези стаички, посетителите като че ли би трябвало да открият изкуството - всред пианото, старинните мебели и пердета. Тази нетрадиционна конюнктура дава спомагателен заряд на изложбата ", акцентира Надежда Джакова.
Експозицията съчетава разнообразни стилове - живопис, снимка, графика. Ценителите на изкуството сигурно ще се задържат пред творбите на Борис Колев, който търси съврменен и ексцентричен прочит на историята. В своите работи той смесва сегашната ера със остарялата, като преплита облиците от историята със знаците на съвремието.
Изложбата " Стаички " ще остане отворена до 8 май.
Пролетният фестивал на актуалното изкуство показва и още една галерия - на Национална изложба " Музей за модерно изкуство-Самси, Арсенал ".
Тя ще бъде открита от 18:00 часа в Градската художествена изложба с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по творбите от изложбата.
Участниците, които ще показват своите писания в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската художествена изложба до 20 май 2018 година.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР