Благоевград Изложбата 60 години художници от Благоевград събира творци от

...
Благоевград Изложбата 60 години художници от Благоевград събира творци от
Коментари Харесай

Благоевград: Юбилейна изложба събира художници от града

Благоевград Изложбата " 60 години художници от Благоевград " събира създатели от регионалния център на Пиринско. Откриването на експозицията ще се организира на 17 юли 2018г., от 18.00 часа на етаж 2 в галерията на улица „ Шипка ” 6 в София. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Организатори на събитието са Общината, Градската художествена изложба и СБХ-Благоевград. Изложбата ще може да бъде забелязана до 30 юли 2018 година
Историята на художниците от Благоевград стартира през 1956 година, когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредят първото Дружество на художниците в града. Основата на проведения живописен живот в Благоевград към този момент е сложена и оттук насетне пътят ще бъде извървяван от доста и разнообразни създатели от разнообразни генерации.
Първата огромна галерия на Дружеството, в която вземат участие единствено създатели от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 година Същата година към групата се основава Художествен съвет с ръководител Христо Бараковски. Друга значима фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В този живописен съвет в разнообразни години ще вземат участие още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. В управлението на Благоевградската група на художниците в последващи години вземат участие още доста видни създатели от града, създатели от разнообразни креативен поколения, измежду които Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния образ на града и за духа на последователност са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев.
Седемдесетте и 80-те години са изключително дейни за благоевградските художници. В града се провеждат огромни районни и национални изложения, измежду които ОХИ-та „ Пирин ” и „ Струма ”, в които вземат участие доста от най-активните създатели от района и страната. През 1980-те години той става център на неконвенционалното изкуство, оставяйки няколко значими паметни изложения в историята му, каквито са 11.11.88, 11.11.89, акцията „ Реката ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР