Благодарение на мерките, които предприемаме, имаме непрекъснато подобряване и хората

...
Благодарение на мерките, които предприемаме, имаме непрекъснато подобряване и хората
Коментари Харесай

Гражданите няма да влизат в затвора, ако горят отпадъци

" Благодарение на ограниченията, които подхващаме, имаме непрестанно възстановяване и хората станаха взискателни ", означи Фандъкова

© Юлия Лазарова Който замърсява въздуха, като изгаря обработени масла, отпадъчни нефтопродукти, синтетични и текстилни материали, ще бъде лишен от независимост до две години и ще би трябвало да заплати санкция от 2 до 5 хиляди лева Това предложение внесе през днешния ден ГЕРБ като допълнение към Наказателния кодекс. От самото изискване, както и от коментара на Красимир Ципов обаче излиза наяве, че глобите няма да обиден жителите, горящи в дворовете си боклуци, а ще се отнасят най-много за юридически лица.

В подобен случай обаче, наподобява, мярката няма да е изключително потребна на фона на голям брой недоволства, подавани всеки ден от жители в квартали като " Красна поляна " и " Слатина " поради горенето на боклуци в частни дворове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За жителите по-малка санкция Новата алинея 5 ще бъде допълнение на член 353 а, в който са конкретизирани глобите при неправилното ръководство на боклуци.

" Това е допълнение на съществуващите текстове в Наказателния кодекс за отнемане от независимост за юридически лица, които ръководят непозволено отпадъците. Санкциите ще се постановат, когато има досъдебно произвеждане и се потвърди. Тогава съдът ще постанови съответното наказване, дали да наложи санкция или отнемане от независимост до две години ", разяснява Ципов.

Той добави още, че замърсяването се дължи най-много на индустриалните обекти, а когато става въпрос за физически лица, би трябвало да се планува публичната заплаха. Затова и в законопроекта е планувана още една точка (6), която гласи, че в маловажни случаи наказването ще бъде пробация или санкция до 1000 лева На въпрос дали тя се отнася най-много за жители, които горят боклуци в домашни условия, Ципов отвърна, че " може да се одобри и по този метод " и се аргументира с това, че такива незаконни действия не се случват всекидневно.

Какъв е контролът сега

И в този момент съгласно Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) и наредбите на общината Столичният инспекторат има право да постанова санкции с фиш в същите размери със съдействието на полицията. Проблемът обаче е в събираемостта и достъпността до частните домове. Преди седмица, когато кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали с слагането на нови филтри за комини, районният кмет на " Красна поляна " Иван Чакъров, един от най-замърсените столични квартали, разяснява резултата от инспекциите.

" Глобите са изцяло фиктивни към този момент - единствено 50 лева, в случай че хванем някой да замърсява и гори в общинско жилище. Имаме право и да постановяваме санкции по закона за екологията, само че е проблем, че не можем да влизаме в самите жилища и да откриваме там какво се гори. За хванатите отвън рамките на жилището санкциите са от 100 до 500 лева ", сподели той.

Този проблем, наподобява, няма да се позволи, защото и в този момент не е планувано по какъв начин да става влизането в домовете и още повече по какъв начин да се открива тъкмо, че се замърсява въздухът. Ясно е, че това не може да става " на око ", защото за съда са нужни безспорни доказателства, най-много открити с калибрирани измервателни уреди.

Гражданското неодобрение обаче продължава да се усилва - по думите на Фандъкова единствено през вчерашния ден са получени 30 сигнала, а от началото на месеца са направени 345 инспекции и наложени 45 наказания. В същото време за цялата 2018 година те са били общо 857, излиза наяве от доклада на Столичния инспекторат. " Бяха направени инспекции на строителни обекти, сервизи, на които след това се постановат наказания ", разясни Фандъкова. С което пък затвърди, че фокусът не е падал върху частните домове. Единственият образец, който даде в тази посока, е за нарушаване и наложени наказания в два частни парцела в " Подуяне " и " Възраждане ", където се е горяла остаряла дограма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР