Благодарение на изпратените от космическата сонда Juno данни, учените успяха

...
Благодарение на изпратените от космическата сонда Juno данни, учените успяха
Коментари Харесай

Вътрешността на Юпитер вече не е чак толкова голяма тайна

Благодарение на изпратените от галактическата сонда Juno данни, учените съумяха да научат някои неща за вътрешната конструкция на най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, заяви НАСА.
Едно от нещата, които станаха известни, е, че атмосферните потоци проникват в планетата доста по-дълбоко от по-раншни догатки - на към 3 хиляди километра. В този пласт е съсредоточена към един % от масата на Юпитер, показва БГНЕС. " За съпоставяне: атмосферата на Земята е не повече от една милионна част от нейната маса ", прецизира Йохай Каспи от института " Вайцман " в Израел.
Оказва се, че под този пласт Юпитер се върти съвсем като твърдо тяло. Сондата е съумяла да събере и информация за ставащото към полюсите на планетата.
В северната част на Юпитер централният циклон е заобиколен от осем други с диаметри от 4000 до 4600 километра. Аналогично събитие е записано и на южната част на планетата. Там към централния циклон има още пет, само че те са с по-големи размери - от 5600 до 7000 километра.
Въпреки че тези циклони са доста близо, те не се сливат. " В цялата Слънчева система няма друго сходно събитие, което да познаваме ", акцентира Алберто Адриани от Института по галактическа астрофизика и планетология в Рим.
Списание Nature към този момент разгласява четири публикации, отдадени на проучванията на Юпитер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР