Благодарение на бързия напредък на антиретровирусните терапии пациентите, носители на

...
Благодарение на бързия напредък на антиретровирусните терапии пациентите, носители на
Коментари Харесай

Разкриха тайната на резистентността на ХИВ-вируса?


Благодарение на бързия прогрес на антиретровирусните лечения пациентите, носители на ХИВ-вируса, към този момент живеят доста по-дълго, от когато и да било до момента. Това разрешава на множеството от тях да се дава по-благоприятна прогноза за преживяемост след диагностицирането им. И макар позитивните резултати в тази тенденция лекуването на ХИВ-носителството продължава да буди едно огромно неразбиране у учените. Вирусът ХИВ е извънредно резистентен даже на най-мощните противовирусни препарати и продължава да циркулира в кръвта на лекуваните през целия им живот. Това постанова прилаганите антиретровирусни лечения да са доживотни, с цел да се държи размножаването на вируса под надзор.

Мъглата към тайната на високата устойчивост на ХИВ-инфекцията към лекуване последователно се разбулва през последните години. Учените към този момент имат съображение да считат, че ХИВ-вирусът си построява резистентен контейнер от инфектирани кафези в организма, който може да оцелее до края на живота на инфектирания. Наскоро в журнала Immunity бяха оповестени данни за механизма, по който вирусът, извършител на СПИН, оформя тази си защитна тактика. По-пълното схващане на тези механизми ще помогне за създаването на по-ефективни лечебни схеми, които биха дали опция за цялостно елиминиране на вирусната зараза в бъдеще.

Учените допускат, че устойчивостта на инфектираните с ХИВ-вирус кафези се дължи на тяхна неповторима дарба. Навлизането на вируса в клетката предизвика секреция на характерни молекули, които отсрочват момента на програмираната клетъчна гибел – апоптоза . Подобни анти-апоптозни молекули създават и някои ракови кафези, устойчиви на химиотерапия и други видове лекуване.

Установено е, че доста бързо след заразяване на човек с ХИВ, вирусът нападна огромно количество кафези, които се трансформират в тъкмо подобен контейнер на нови вирусни частици. Този

контейнер е доста добре предпазен и може да оцелее безкрайно време с помощта на секретираните анти-апоптозни молекули.

Свързани публикации.. На каква възраст да бъде първият тест за СПИН? 0 За какъв брой време инфектирането с ХИВ води до СПИН? 0 Деница Баръмова искрено за ХИВ/СПИН: Не може да се случи на мен, значи не съм задоволително осведомен 0

Предстои задълбочено следене механизмите на формиране и действие на тези резервоарни кафези. Учените смятат, че разкриването на особеностите им ще помогне за създаването н а способ за дефинитивно изцеление от ХИВ-инфекцията . Настоящите лечебни подходи оказват помощ за краткотрайното й преодоляване, само че тя доста бързо се реактивира, тъкмо заради способността на ХИВ да оцелява въпреки и с ниска бройка в кръвта.

Прекъсването опцията на вирусните частици да оцеляват в инфектираните от тях кафези ще разреши ХИВ-инфекцията и СПИН-ът да бъдат лекувани сполучливо, сходно на множеството вирусни инфекции и даже да бъдат задоволително добре обезвредени от съставените елементи на имунната система.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР