Благодарение на антирефлективните си свойства, SolarSharc позволява на 93% от

...
Благодарение на антирефлективните си свойства, SolarSharc позволява на 93% от
Коментари Харесай

Нанопокритие прави по-ефективни слънчевите панели

Благодарение на антирефлективните си свойства, SolarSharc разрешава на 93% от цялата налична светлина да доближи PV полупроводника

Процесът на постоянно разчистване и поддръжка може да бъде безценен и да коства прекалено много вода (снимка: SolarSharc)

В рамките на европейски план се създава нанотехнология, способна да отстрани замърсяването от повърхността на слънчевите панели и по този начин с цел да усъвършенства успеваемостта им. Нано-покритие то е предопределено за всевъзможни съоръжения .

Фотоволтаичните (PV) системи, които събират чиста сила от слънцето, всекидневно се затрудняват да работят, когато по тях се натрупа нечистотия – да вземем за пример прахуляк или пясък. Това струпване води до добива на слънчева сила с до 50%, съгласно някои изследвания. Ето за какво е от решаващо значение слънчевите панели да се поддържат чисти, написа GreenTech.bg.

Процесът на постоянно разчистване и поддръжка може да бъде безценен и да коства прекалено много вода, което не е удачно за райони като да вземем за пример пустините. Почистването е сфера, в която непрекъснато се търси усъвършенстване. Едно ново, нанотехнологично решение на казуса идва от плана SolarSharc, финансиран от Европейски Съюз.

Задачата на SolarSharc е създаване на технология за „ високорепелентно покритие ”, способно да отстрани замърсяването на PV повърхността, като по този начин усъвършенства енергийната успеваемост и добива на слънчево електричество.

В изявление, оповестено на уеб страницата „ European Coatings ”, Дейвид Ханан от Opus Materials Technologies – сътрудник по плана – споделя, че развиването на анти-замърсяващите покрития се управлява от дневния ред за резистентност и нуждата от чиста сила. Това е едно от провокациите, свързани с производството на слънчева сила.

„ Прахът, замърсяването и налепите по слънчевите панели са съществени източници на неефективност и загуби на слънчева сила ”, споделя Ханан. „ Това води до загуби на потенциал, изчислявани на над 40 милиарда евро годишно. На собствен ред това предизвиква над 100 млн. тона излъчвания на СО2 поради генерациите от изкопаеми горива, които работят, с цел да компенсират дефицита ”.

Освен че е издръжливо и самопочистващо се, покритието SolarSharc е „ антирефлективно, стабилно на високи температури и предлага изключителна резистентност на атмосферни въздействия (снимка: SolarSharc)

Съществуващите покрития за самопочистване имат редица дефекти като да вземем за пример къс живот (2-3 години), слаба бистрота и високи разноски (над 260 евро/литър), изяснява Ханан. Това значи, че сходни решения нормално не са стопански ефикасни. Те просто не се внедряват, т.е. загубите на успеваемост се одобряват като решение с по-слабо икономическо влияние от позиция употребата на една PV централа.

Според уеб страницата на плана, структурата от наночастици на SolarSharc обезпечава „ висока бистрота, подобрявайки успеваемостта с 4% и увеличавайки естетическото качество на архитектурните приложения. Химическата формула на база силиций не е рискова и разрешава мащабируемо произвеждане ”.

Освен че е издръжливо и самопочистващо се, покритието SolarSharc е „ антирефлективно, стабилно на високи температури и предлага изключителна резистентност на атмосферни въздействия ”. Благодарение на своите антирефлективни свойства, SolarSharc „ води до усъвършенстване в пропускателната дарба, с цел да разреши на 93% от цялата налична светлина да доближи PV полупроводника ”.

Хибридното покритие на SolarSharc е с дебелина единствено няколко микрона. „ На базата на силициева мрежа, химически обвързвана с незалепващи органични групи, SolarSharc елементарно отблъсква замърсяването на водна основа. Вместо да намокрят повърхността, водните капчици образуват перли върху покритието и елементарно се плъзгат надоли при дребен ъгъл на надолнище ”, разясняват разработчиците.

Също по този начин е посочено, че замърсяването с твърди частици като да вземем за пример прахуляк и пясък „ елементарно се отстранява от действието напразно или от потреблението на минимални количества вода ”. Разработваното покритие е предопределено за всевъзможни фотоволтаични съоръжения, само че най-много за сградно-интегрирани фотоволтаици (BIPV).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР