BlackPeak Capital приключи успешно набирането на капитал за втория си

...
BlackPeak Capital приключи успешно набирането на капитал за втория си
Коментари Харесай

BlackPeak Capital набра €126 милиона за втория си фонд за дялови инвестиции в Югоизточна Европа

BlackPeak Capital завърши сполучливо набирането на капитал за втория си фонд за дялови вложения Southeast Europe Growth Equity Fund на обща стойност от 126 млн. евро, като надвиши първичната си цел от 120 млн. евро. Инвеститори във фонда са Европейският капиталов фонд (EIF), Европейската банка за възобновяване и развиване (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC), интернационалната компания за ръководство на активи Erste Asset Management и водещи районни пенсионни фондове.
 BlackPeak Capital влага до €7,5 милиона в българската платформа euShipments
BlackPeak Capital влага до €7,5 милиона в българската платформа euShipments

Набраният капитал ще бъде употребен за ускорение на растежа

" Благодарни сме за доверието и поддръжката на нашите вложители и за това, че правят оценка капацитета на вложенията в дялов капитал в Югоизточна Европа. Новият фонд е значима крачка освен за нас, само че и за района като цяло, защото това е един от първите фондове привлекли обилни вложения от пенсионни фондове, което разрешава реинвестирането на активите на пенсионните фондове в локалните стопански системи ", разясняват Росен Иванов и Ивайло Господинов, ръководещи сътрудници в BlackPeak Capital.
 Българският BlackPeak Capital купува дял в румънски производител на различно месо
Българският BlackPeak Capital купува дял в румънски производител на различно месо

Целта е нарастване на продажбите до 100 милиона евро през идващите 5 години

Фондът към този момент има две вложения - Verdino, водещ румънски производител на различни месни артикули на растителна основа и euShipments, водещ районен интегратор на логистични услуги за онлайн магазини. BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е основан в Люксембург и ще влага сред 5 и 15 млн. евро в динамични дребни и междинни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия.

Фондът се концентрира върху дялови вложения в компании в напреднал стадий на развиване, които имат упоритостта да продължат бързия си напредък въз основата на спомагателни вложения в нововъведения, увеличение на потенциала или придобивания на съперници. Фондът ще влага в разнообразни браншове на стопанската система с приоритет към ИТ, произвеждане, бизнес услуги, опазване на здравето, потребителски артикули и други.

" Все по-често виждаме компании в района, които основават артикули и услуги на международно равнище и доста се вълнуваме да работим с тях с цел да им помогнем да осъществят проектите си за развиване на районно и световно равнище ", разяснява Никлас Пихлер, ръководещ сътрудник в BlackPeak Capital.
 BlackPeak Capital започва втория си фонд с първичен капитал от €68,5 милиона
Български фонд търси компании, в които да влага €68,5 милиона

Той ще влага сред €5 милиона и €10 милиона в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия

Фондът се основава на опита на BlackPeak Fund I, който влага в 12 портфолио компании, сред които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Digitall и други. Инвестициите на BlackPeak Capital способстват за ускореното развиване на новаторски дребни и междинни компании в България и района и имат важен позитивен финансов, стопански и обществен резултат. И двете компании Verdino и euShipments започнаха вложения, които да им оказват помощ да станат въглеродно неутрални.

Фондът се реализира с поддръжката на Европейския съюз посредством програмата Equity Facility for Growth, създаденa според Регламент (ЕС) № 1287/2013 на Европейския парламент и на Съвета за основаване на Програма за конкурентоспособност на предприятията и дребните и междинните предприятия (COSME) (2014-2020) и с поддръжката на Invest BG.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР