Black Friday е маркетингов трик, измислен през 60-те години на

...
Black Friday е маркетингов трик, измислен през 60-те години на
Коментари Харесай

Black Friday в политиката

Black Friday е маркетингов трик, фиктивен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, посредством фрапантни понижения и промоции, гарнирани с моделиране на потребителските настройки, да усилят в пъти оборотите и облагите на търговците. Всъщност, наименованието му е обещано от филаделфийските служители на реда - поради кошмарните тапи по пътищата в дните на огромното, трескаво предколедно извършване на покупки.
Днес Black Friday е превзел мозъците и пазарния нагон на половината свят. През последните години потребителската пандемия бе валидирана и у нас, с навлизането на огромните търговски вериги. Непридирчив и прихватлив към всичко външно, българинът с добродушен купувачески жар и озлобление се юрна към международната мода на Черния петък. А той, в това време, стремглаво се разви от еднодневен в целоседмичен, та даже и целомесечен.
Предколедната нервност бързо и дълбоко навлезе в националния ни натюрел, до степен да засегне и такива деликатни сфери като националната сигурност, правораздаването, заплащанията за здраве и даже българската литературна класика. А промоционалните предложения с генезис бул. „ Дондуков “ – 1 и 2, тази година явно са насочени към обслужване на по-богатата клиентела.
Най-широко коментираната промоция в навечерието на Black Friday пристигна непосредствено от маркетинговия отдел на Министерски съвет. Оттам предложиха първият ден от болничните да е за сметка на служащия, а не на работодателя. Офертата бе направена през Народното събрание, само че явно бе адресирана до работодателските организации. Те, несъмнено, реагираха възторжено на извънредното предложение. Но и не пропуснаха да заплашат, че ще изоставен Националния съвет за тристранно съдействие, в случай че по някаква причина офертата се разкисне. На което синдикатите пробваха да се озъбят, само че служебно. И след това, в типичния си тъничък дипломатически жанр, намекнаха за подготвеност да влязат като бонус в цената.
След здравният, и духовният маркетинг ни зашемети с изумителната си предколедна оферта. Тя е дело на екип от филологически труженици, наели се с нелеката задача да ревизират класиката на Иван Вазов „ Под игото “. Причината: актуалните възпитаници не разбирали архаизмите в текста, та по тази причина литературните гьобелсовци се заели с замяна на към 6 000 думи във Вазовия текст. С нови. Каква е задачата на бруталната литературна и лингвистична екзекуция не е мъчно да се досетим. Азбучната истина е, че езикът е най-важната екзистенциална заварка за една нация. Дали да не чакаме в идващия промо пакет на МОН пиктографско издание на Вазов, напълно съобразено с интелектуалния потенциал на средностатистическия български ученик…
В кипящия въртоп от изкушаващи предколедни промоции със своя искра и благотворителност се открои и офертата, стартирана от премиера Бойко Борисов по време на късата му, само че дълго чакана визита при президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Както по-късно се разбра, всъщност тя съставлява предложение за безплатно разполагане на команден военноморски център на НАТО във Варна, за „ приспособено предно наличие “ (каквото и да значи това). Впрочем, надали е загадка, че родната черноморска акватория в последно време е обект на специфичен интерес от страна на Съединени американски щати, най-много като евентуален плацдарм за военно въздържане (или предизвикателство?) на Русия. Срещу това България ще получи свежи американски вложения, подсилващи енергийната ни взаимозависимост, методическа помощ за битка с корупцията и отпадане на визовия режим (ама някой различен път). Дали поетият от Борисов ангажимент е координиран с всички български институции, или е предмет на различен вид договорка, надали скоро ще разберем. Във всеки случай е добре да следим развоя на правосъдната сага по законите RICO и " Магнитски “, с водещото присъединяване на видни български особи – олигарси, банкери и висши сановници от правосъдната власт. Понеже би могло да се окаже, че благосклонността към тях в Съединени американски щати има директна връзка с Black Friday промоцията на Борисов…
В цялата тази предколедна каталожна търговия една безмълвие изненада публиката. Това на президента Румен Радев. Той някак пропусна да разяснява военната договорка на Борисов в Съединени американски щати, а по Конституция разполага с функционалността на главнокомандващ. Нещо повече, комфортно и чинно подписа и указа за назначението на нов основен прокурор, макар настояванията и упованията на българското общество. Кой и по какъв начин пречупи характера на българския президент и дали странното му безмълвие не е добре осребрено, няма по какъв начин да разберем. Сега. Но наподобява по този начин, като че ли някой силово лиши действителната политическа тежест на Радев и я вкара в парадигмата на чисто декоративното присъствие…
И че самолетът беше свален. И сменен с различен, от странство - към момента непроизведен, само че по тази причина пък прескъп. И явно включен в огромната промоция за Black Friday.
Черен петък му викат по нашенски.
 
Автор: Мариана Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР