Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на ПФК Левски,

...
Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на ПФК Левски,
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на ПФК " Левски ", разгласи в сряда, че е трансферирал мажоритарния пакет акции на клуба на премиера Бойко Борисов. Предаването на акциите бе предоставено на журналиста Сашо Диков, който пристигна за среща с премиера, само че не бе признат.

© Георги Кожухаров Парламентът одобри закон за " изключителна епидемиологична конюнктура ", Радев ще сезира Конституционен съд

Парламентът одобри промени в Закона за здравето , които разрешават изключителното състояние, завършило в навечерието на 13 май, да бъде сменено с нов режим - " изключителна епидемиологична конюнктура ", която се афишира с решение на Министерския съвет по предложение на здравния министър след оценка на основния държавен здравен контрольор. В рамките на този режим здравният министър вкарва със заповед краткотрайни противоепидемични ограничения, които могат да включват и ограничаване на съществени права като право на напредване, затваряне на обекти, ограничение на услуги, възбрана за влизане в страната на непознати жители, които нямат право на престояване, и други.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обявяване на закона , с цел да не се прекъсва обществената и икономическата поддръжка за пострадалите жители и бизнеса в условия на рецесия, се споделя в прессъобщение на президенството от сряда. Президентът обаче още на идващия ден сезира Конституционния съд за някои от текстовете в закона, които опонират на главния закон.

Главният прокурор Иван Гешев насочи законодателни оферти до премиера, ръководителя на Народното събрание и парламентарните групи за фрапантно завишаване на глобите за закононарушения, свързани с пътнотранспортни катастрофи и шофиране в пияно положение, след приложимост на наркотични субстанции или при превишена скорост. Гешев предлага затвор от 15 до 20 години или доживот за съзнателно причиняване на гибел, в случай че това е станало при ръководство с над 2 промила алкохол в кръвта, след приложимост на опиати, без брошура или при превишаване на ограничаването за скоростта с над 50 км/ч. Във всички случаи, когато водачът ръководи с над 1.2 промила алкохол или след приложимост на опиати, автомобилът да бъде отнеман в интерес на страната без значение чия благосъстоятелност е.

Висш съдебен съвет одобри правила за работа на съдилищата в изискванията на пандемия , които плануват да не се насрочват каузи за един и същи ден и час, да се отсрочват каузи, в случай че няма опция за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в съдилищата и други Сериозна угриженост провокира оставащата възбрана за достъп на аудитория в залите, в това число на публицисти, което е в несъгласие с конституционния принцип за гласност на правораздаването.

Здравният министър анулира рестриктивните мерки за работа на музеи, галерии, библиотеки , както и на концерти, подиуми и кина, само че при 30% от потенциала им. На собствен ред министър председателят Борисов след среща с зрелостници в сряда разреши провеждането на обичайните тържествени изпращания на завършващите випуски в дворовете на учебните заведения.

Свят

В деня, в който съветският президент Владимир Путин уточни, че бизнесът може да проработи още веднъж след шест седмици на карантинни ограничения, страната записва 232 000 инфектирани с ковид и стана втора по брой инфектирани в света

Европейската комисия предложи последователно обновяване на туризма в Европейски Съюз . Това планува отваряне на границите за свободно пътешестване в страни със сходна епидемиологична конюнктура, както и предприемане на санитарни ограничения в превоза и туристическите обекти. Според Брюксел този метод би трябвало да бъде еластичен и да включва опцията за въвеждане на по-строги рестрикции, в случай че такива се постановат. В този случай би трябвало да се следва принцип на недискриминация - когато една страна позволи пътувания на своя територия или до избрани райони в нея, то тя би трябвало да го разреши от всички страни и региони, в които има сходни епидемиологични условия.

Германският Robert Koch Institute, който поучава държавното управление в Берлин по отношение на ковид , показва, че не са обезпокоени, че три поредни дни така наречен коефициент на репродукция R е над 1.0 на фона на облекчаването на карантинните рестрикции в страната. Тази стойност значи, че един възпален пациент предава вируса на повече от един човек. Но от Robert Koch Institute споделят, че ще бъде тревожно единствено в случай че R се вдигне над 1.2 - 1.3 в продължение на няколко дни, а " обособените дни не са проблем ". Проф. Тобиас Велте от Университета в Хановер твърди пред английската Военновъздушни сили, че " ние сме в една постоянна фаза, т.е. сред 600 и 1000 нови заразявания дневно, освен това към този момент към седмица ". Във Англия да вземем за пример се счита, че към 20 000 души се инфектират всеки ден - много по-малко, в сравнение с в пика на епидемията, само че въпреки всичко съществено число. При това ниво специалистите предизвестяват, че даже малко повишаване на R може да има мощен отрицателен резултат, като претрупа болничните заведения. " В момента в действителност има смяна в Германия - имаме някои ядра на заразяване, като да вземем за пример в месопроизводството, само че в случай че погледнете изцяло страната, числата вървят надолу ", показва проф. Велте.

Китайският президент Си Цзинпин е изискал в телефонен диалог на 21 януари от ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус да не оповестява, че коронавирусът се предава от човек на човек и да забави оповестяването на пандемия. Това твърди сп. Spiegel, като се базира на конфиденциален отчет на немското външно разузнаване BND, съгласно което по този начин светът е изгубил " от четири до шест седмици " в борбата с COVID-19. От СЗО побързаха да опровергаят тези обвинявания.

Премиерът Борис Джонсън разгласи разхлабване на рестрикциите във Англия - учебните заведения в Англия и някои магазини могат да отворят идващия месец, а жителите са насърчавани да се върнат на работа. Но проектът му бе подложен на критика от водачите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс

Британската стопанска система се е свила с най-бързия си месечен ритъм през март вследствие на наложените карантинни ограничения поради ковид. Според първите оценки на Националния статистически офис Брутният вътрешен продукт се е намалил с 5.8% през март спрямо февруари, което е най-голямият спад от началото на 1997 година През първото тримесечие на тази година стопанската система на Обединеното кралство се е свила с 2% спрямо последното на предходната, което е най-голямото намаляване от финансовата рецесия насам.

Икономика
5% спад на българската стопанска система през 2020 година чака Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), последван от 4% растеж през 2021 година
Социалното министерство предлага бонусът за час нощен труд да е най-малко 1 лева Ведомството предлага долната граница на спомагателното заплащане за нощен труд да бъде нараснала от 0.25 лева./час до 0.15% от минималната работна заплата от 1 януари 2021 година (или 0.98 лева за всеки отработен час), само че не по-малко от 1 лев.

Казина и игрални зали са поискали да си върнат хазартните лицензи. Игралните зали, в които братята Найденови бяха съдружници дружно с Васил Божков, са получили зелена светлина от държавния регулатор за връщане на лицензите. Става въпрос за 14 обекта и за
казиното в хотел " Интерконтинентал " в София. Подобно искане са отправили и от столичния хотел " Анел ", както и други девет игрални зали.

Ryanair възвръща 40% от полетите си от 1 юли. От тази дата отпадат ограничавания за полетите в границите на Европейски Съюз. Ирландският нискобюджетен транспортьор ще оперира хиляда полета на ден. Така от компанията чакат да възстановят към 90% от мрежата си преди рецесията с ковид. Честотата първоначално по главните направления ще бъде по-малка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР