Бизнесменът Васил Божков е обвиняем по седем обвинения и е

...
Бизнесменът Васил Божков е обвиняем по седем обвинения и е
Коментари Харесай

Васил Божков е обявен за общодържавно издирване

Бизнесменът Васил Божков е обвинен по седем обвинявания и е разгласен за общодържавно търсене. Тъй като той е напуснал страната, е издадена европейска заповед, разгласи основният прокурор Иван Гешев. Това стана няколко часа откакто спецпрокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офиси на предприемача на столичната улица " Московска ". Проверяваха се и други адреси, в това число и някогашна резиденция на Тодор Живков в парк " Витоша ", употребена от Божков. Полиция влезе и в офиса на Националната лотария на ул. " Фритьоф Нансен ". Обвиненията са за началник на проведена незаконна група, за насила, за изнудване, за опит за рушвет на длъжностно лице, за подбуждане в закононарушение по работа.

Преди публично да бъде оповестено издирването му, Божков съобщи, че е в чужбина и няма визия каква е повода за акцията в офисите му. Той обаче бил подготвен да спомага на следствието. " Имам си доста работа, не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да седнал съм в България. Ако някой ме потърси, до няколко часа мога да се върна ", съобщи той. Бизнесменът подвигна телефона си на всички медии, които пожелаха да се свържат с него.

" Ще поставим всички старания Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е следващият олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира. Знам, че е отвън страната, само че ще го приберем ", сподели по-късно Гешев. Задочният разговор с Божков продължи и след изказването на основния прокурор. Бизнесменът изрази удивление, че е разгласен за търсене, и бе безапелационен, че никой не го е търсил.

Изявлението на основния прокурор продължи с обещания престъпният преход да завърши. " Не може единствено плюсовете да са за едни хора, а минусите за други. Докато аз съм основен прокурор, прокуратурата ще направи всичко належащо, което не е свършено доста време ", сподели той. Изказването му завърши с обобщението, че Божков дължи на страната 559 млн. лв. от лотарийни игри, което означавало по 100 лв. към всяка пенсия.

По време на вчерашната акция се разигра и различен екшън, при който ръководителят на Комисията по
хазарта Александър Георгиев и още седем души бяха показно арестувани и отведени на разпит при акция на спецпрокуратурата в комисията. Те бяха качени в цивилни коли, множеството от тях отхвърлиха да разясняват какво се случва. По първична информация част от отведените са счетоводителки и експерти-деловодители, които приемали декларациите на хазартните сдружения. Гешев отхвърли да даде конкретика, защото не му било работа да следи всяко дело, по това си имало наблюдаващ прокурор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР