Бизнесменът с интереси в енергетиката Христо Ковачки защити държавата след

...
Бизнесменът с интереси в енергетиката Христо Ковачки защити държавата след
Коментари Харесай

Ковачки защити държавата след нападките на бизнеса за цената на електроенергията

Бизнесменът с ползи в енергетиката Христо Ковачки отбрани страната след вчерашните нападки от страна Асоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири огромни организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. Бизнесът изиска оставките на управленията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и енергийната борса поради високата цена на индустриалния ток. Според работодателите " индустриалните консуматори понастоящем заплащат от 20 до 50 на 100 повече за електрическа енергия от съперниците си в Европа ".

По-рано през днешния ден водачът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев направи пред следената от него " Нова телевизия " паралел сред ръководството на енергетиката и на хазарта, където прокуратурата откри взаимозависимост на регулатора от предприемача Васил Божков. По думите му в България има енергийна мафия и изрази вяра, че " един ден прокуратурата ще откри време да влезе и в енергетиката и да порови малко ". Той непосредствено уточни името на Ковачки като забъркан в търговията на ток в страната.

" Вие доста пъти сте споменавали избрани имена, има хора които съумяват да изкупят всички свободни количества на търгове на избрана цена, за тях цената не е значима, ние не съумяваме да спечелим даден търг, само че ги печели, да вземем за пример, господин Ковачки, и по-късно при пикове те печелят на гърба на всички нас ", сподели през днешния ден Домусчиев.

В предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви Христо Ковачки съобщи, че " бизнесът не би трябвало да кадрува в енергетиката ". По думите му цената на електрическата енергия в България е най-ниската в района. Той добави, че политиката на държавното управление, и в частност на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), е да обезпечи ниски цени за битовите консуматори и малко по-високи за бизнеса.



" Цената на електрическата енергия от позиция на крайните битови консуматори е доста добра, тъй като има ниски такси, които в другите страни са доста по-високи ", сподели той, като пресметна, че крайната цена за битовия консуматор в България е три пъти по-ниска от тази в Германия. Ковачки цитира и данни от Евростат, съгласно които индустриалният ток в страната е измежду най-евтините в цяла Европа.

" Няма по какъв начин нашите индустриални консуматори да се оплакват, че цената е висока. Това отношение към държавната енергетика и непрекъснато искане от страна на бизнеса е извънредно застрашително от позиция на националната сигурност. Това значи, че би трябвало непрекъснато да имаме свръх подготвени запаси, с цел да купува бизнесът електрическа енергия на по-ниска цена ", сподели още Ковачки.

По думите му няма по какъв начин да има монопол на българската енергийна борса, тъй като тя била " част от компания, която ръководи половината тържища в Европа ". Той не виждал " по какъв начин да спекулира и по какъв начин да манипулира софтуера ". Повече за трансформацията на бизнеса на Ковачки в последните години четете тук.

" Не мисля, че може да се направи монопол. Енергията се движи. Може да си купи сила от румънската борса, а да я докараш до тук коства под 1 лев. Ние сме в световен енергиен пазар и всеки би трябвало да играе по разпоредбите му и да не си мислим, че някой може да го монополизира. Държавната енергетика сега е факторът, който може да е монополист и мисля, че ръководителите ѝ се държат съответно ", добави предприемачът.

Той посочи, че " Домусчиев може да си приказва каквото изиска ", като по този метод се опита да изясни, че не се тормози от инспекции на прокуратурата.

Синдикалните организации КНСБ и " Подкрепа " излязоха през днешния ден с обща позиция, която покрива доста от изказаните от Ковачки тези. Повече за позицията на синдикалните организации четете тук.

Ковачки поддържа и решението на Народното събрание да задължи държавното управление да предприеме ограничения в отбрана в дълготраен проект на индустриалния потенциал на въглищните централи от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). До 29 февруари 2020 година Министерският съвет посредством министъра на енергетиката би трябвало да предприеме всички нужни ограничения за естественото действие на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Според решението това би трябвало да се направи без значение от мнението на Европейската комисия по този въпрос.

" Стратегическо решение е това. Без " Марица Изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй " няма енергетика в България ", добави Ковачки и посочи, че може да се стигне до режим на тока, в случай че нещо се случи с тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР