Бизнесменът Арън Банкс, който финансираше кампанията за излизане на Великобритания

...
Бизнесменът Арън Банкс, който финансираше кампанията за излизане на Великобритания
Коментари Харесай

Уличиха финансов донор на кампания за брекзит в тесни връзки с Москва

Бизнесменът Арън Банкс, който финансираше акцията за излизане на Англия от Европейския съюз Leave.EU, е бил в непрекъснат контакт с съветското посолство в Лондон, а през 2016 година се е срещал с Доналд Тръмп в Съединени американски щати, съобщи CNN.

Банкс и информационният шеф на акцията Анди Уигмор са посещавали посолството на обеди и публични прояви.

Установено е, че двамата десетки пъти са контактували през интернет с дипломатическото посланичество на Русия.

Същевременно няма обществени доказателства за това, че изборният щаб на Доналд Тръмп през 2016 година е знаел за съветските връзки на Банкс и Уигмор, показва CNN.

Разкритията сочат, че от края на 2015 година и през 2016 година на Банкс е дадена опция да взе участие в сливането на шест златни мини с компания, в която единият от притежателите е някогашният заместник-шеф на администрацията на съветското държавно управление Кирил Андросов.

Уточнява се, че сумата за присъединяване на Банкс би могла да е в размер на няколко милиарда $. По-късно предприемачът призна, че са водени диалози за тази договорка, само че съобщи, че след съвещания с специалисти е взел решение да не взе участие в нея.

Междувременно някогашният министър председател на Белгия Ги Верхофстад непосредствено упрекна Банкс в сговор с Москва за излизането на Англия от Европейски Съюз.

Верхофстад, който оглавява преговорния екип на Европейски Съюз по брекзит разяснява през тази седмица в Туитър и Facebook, че водачите на евроскептичните партии са пета колона на съветския президент Владимир Путин.

" В Европа има пета колона: почитателите на Путин, които желаят да унищожат Европа и демократичната народна власт от вътрешната страна: Льо Пен, Вилдерс, Фарадж, Орбан, Качински, Салвини употребяват парите и агентурата на Кремъл. Като приятеля на Фарадж, Арън Банкс, който влезе в сговор с руснаците, с цел да реализира Брекзит. " - написа Верховстад.

Банкс съобщи, че не се финансира от Москва и дефинира мнението на Верховстад като " възмутително ". Адвокатите му настояха холандският политик да отстрани постинга си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР