Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и катастрофална имунизационна

...
Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и катастрофална имунизационна
Коментари Харесай

Третата пандемична вълна разиграва коня си на европейските пазари

Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и пагубна имунизационна акция - това е печалната равносметка на неизчерпващата силата си пандемия от COVID-19 в Европа.

Освен че обърква живота на хората, тя оказва пагубно влияние и върху пазарите. От доходността на облигациите до цените на акциите, вложителите правят оценка евентуалната изгубена продуктивност и самостоятелно ползване за месеци напред. Търговците на варианти са най-зле настроени към еврото от юли 2020-а, а ножицата на доходността сред десетгодишните американски и немски облигации е отворена най-широко от година насам. 

В сърцето на казуса е неспособността на Европа да се пребори с пандемията, до момента в който Съединени американски щати са напът да се върнат към естественото си битие до месеци. Американският президент Джо Байдън удвои в началото планувания брой на ваксинираните лица през първите 100 дни от мандата си, докато правителствата на страните членки на Европейския съюз не престават да се боричкат за ваксини. Това изяснява за какво едрите вложители заобикалят еврозоната и се насочват към Съединени американски щати и Обединеното кралство. На което обособените пазарни браншове реагират предупредително.

Разцеплението на доходността

Най-очевидният образец за увеличаващото се разделяне сред Стария и Новия континент е пазарът на дългови бумаги. Американските държавни облигации регистрират в цените си по-бърз напредък на щатското стопанство, до момента в който котировките на немските бумаги са отражение на търсенето на по-сигурния дълг и наситената парична поддръжка на Европейската централна банка. Това докара до разширение на диференциала на възвръщаемостта им до над 200 базови пункта. Базовите десетгодишни американски дългови бумаги завършиха седмичната си търговия с годишна рентабилност от 1.68%, а аналогичните по срочност немски облигации - с минус 0.35 %. Това означава марж от 203 базови пункта. 

Провалът на еврото

Еврото потъна под 1.18 щ. $, а търговците на варианти плануват то да продължи да отслабва до края на годината. Единната европейска валута стартира да нараства обнадеждаващо през второто полугодие на 2020-а поради оптимизма за гласувания европейски фонд за възобновяване от пандемията и обединените старания за преодоляването й. Днес действителността е радикално друга. Съществуват съществени опасения, че парите от избавителния проект ще отидат със забавяне при най-нуждаещите се, до момента в който Вашингтон одобри небрежно, въпреки и без консенсус, голям пакет от фискални тласъци за 1.9 трлн. $. 

Ротацията на акциите

На европейските фондови тържища книжата на фирмите, предлагащи регулярни дивиденти и постоянни доходи, без значение от положението на борсите като цяло, взеха превес над цикличните. Технологичните компании в показателя STOXX 600 завършиха най-успешната си бизнес седмица от ноември 2020-а, до момента в който акциите на търговците на дребно и на енергийните сдружения отстъпиха част от извоюваното. Книжата на туистическите компании, които скочиха до върхови оценки през тази година в очакване на възобновяване на летните пътувания, сега са в застой. 

Икономисти на " Мерил Линч " показват, че " туристическият сезон е голям низходящ риск за прогнозите за Европа ". И за предстоящ борсов поем вложителите ще би трябвало да продължат да гледат оттатък Атлантика.  

Идната седмица ще е по-кратка поради католическото Възкресение Христово и пазарите няма да работят в петък. Доминиращи ще са инфлационните вести. Германия ще разгласява инфлационните си индикатори на 30 март, а ден по-късно ще излезе и предварителната инфлационна оценка на еврозоната. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР