Бизнесът у нас заплашва с протести и поетапно изключване на

...
Бизнесът у нас заплашва с протести и поетапно изключване на
Коментари Харесай

Заради цената на тока: КЦМ Пловдив спря работа

Бизнесът у нас заплашва с митинги и поетапно изключване на индустриални мощности. Причината е рекордно високите цени на тока на свободния пазар.

Приема се цената на така наречен пазарен сегмент " ден-напред " - електрическата енергия се закупува за доставка на идващия ден.

По данни на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители, среднодневната цена на пазара за доставка на ток през днешния ден е била над 169 евро на мегаватчас. За съпоставяне цената в Германия е била съвсем на половина - малко над 98 евро.

Комбинатът за цветни метали край Пловдив тази сряда спря работа за първи път в 60-годишната си история. 1500 души са в насилствен отпуск.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Вчера взехме решение да спрем производството, до момента в който цената не се върне на равнища, които за нас имат стопански смисъл. При нас рефлектира в едни загуби, които се равняват на 200 хиляди лева дневно “, съобщи изп. шеф КЦМ Пловдив Иван Добрев.

При такива ценови разлики с силата в Европа, оловото и цинкът, които създават, са непродаваеми на европейските пазари.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Нашите директни съперници употребяват сред 50 и 70 % по-евтина електрическа енергия. За енергоемките и енергийно интензивните производства това е безспорен колапс “, споделя Добрин Иванов от АИКБ.

Бизнесът счита, че на пазара у нас редовно се основава недостиг посредством лимитирано предложение на електрическа енергия и по този начин цената скача. Председателят на Българския енергиен и минен конгрес и народен представител от " ИТН " Иван Хиновски, също сигнализира за обстановката.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Борсата се намира в безпорядък, неуправляема ликвидност и факт на ниско предложение на електрическа енергия “, сподели Хиновски.

„ В последните няколко години поради цената на въглеродните излъчвания Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ работи с доста понижен капацитет- единствено с 2 блока от общо 8, т.е. с 20-25 % потенциал “, разяснява Иванов.

От министерството на енергетиката споделиха за bTV, че във вторник е пуснат и трети блок на централата в употреба, а създадената електрическа енергия към този момент е на пазара:
Снимка: btvnovinite.bg
" В резултат на това включване, цената на сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса към този момент е 258 лв/МВтч, което е понижение с към 70 лева по отношение на вчерашните стойности ".

От Български енергиен холдинг показаха, че не могат да дефинират пазарното държание на сдруженията от групата, само че има подготвеност за включване и на четвърти блок на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".
Снимка: btvnovinite.bg
Работодателите упорстват за краткотрайно ограничение на износа на електрическа енергия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР