Бизнесът при третия локдаун е изправен пред изключително голямо изпитание.

...
Бизнесът при третия локдаун е изправен пред изключително голямо изпитание.
Коментари Харесай

Агоп Каспарян: Антикризисните мерки да се превърнат в мерки за възстановяване

Бизнесът при третия локдаун е изправен пред извънредно огромно тестване. Това мнение изрази в изявление за БНР икономистът Агоп Каспарян от Институт „ Рего “.

Голяма част от стратегиите за подкрепяне минават като кандидатстване по европейски план, което забавя действителната помощ, посочи Каспарян.

Нямаме улеснение на кандидатстването, документите . Имаме и комплицирана процедура от страна на проверяващия орган. По натурален път имаме удължение на инспекциите на тези документи и закъснение на заплащанията. Малкият бизнес не е  привикнал да работи с подобен вид документи. “

Усеща се опълчване сред бизнесите, които могат да аплайват по дадени стратегии и други, които нямат потенциал да вземат участие , разяснява още Агоп Каспарян в предаването „ Преди всички “. 

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Като максимален проблем се обрисува този за запазване на човешкия фактор, по тази причина е належащо надграждане на антикризисните ограничения - те да се трансфорат в такива за възобновяване и напредък , счита Каспарян. „ Защото се вижда проблем, който ще рефлектира след година, две, три. “

В опит да изплува, бизнесът ще стартира да обезпечава чиновниците си на по-ниски суми и на по-малко работни часове , предвижда икономистът.

Днес е последният ден, в който всеки консуматор или компания може да желае удължаването на кредитния мораториум, а до 31 март банките би трябвало да прегледат документите, но  не може непрекъснато да се удължава този мораториум , акцентира Агоп Каспарян.

Заявките на ръководещите, че има проект и България скоро ще тръгне към приемане на еврото, по-скоро бяха предизборни, добави той. 

Има увеличение на евродепозитите и на милионерите, само че неприятната статистика е в намаляването на депозитите в най-ниския сегмент до 1000-2000 лв. , означи Каспарян. Това по думите му значи две неща – или се преструктурират депозити, или се харчи спестеното .

Дават се безлихвени заеми, само че с това затваряне и отваряне по какъв начин ще се покриват тези заеми , пита Съби Маданков, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе.
За една година отваряне и затваряне всички налични средства в бизнеса са източени, безапелационен е Маданков, който не е оптимист. „ Не знам по какъв начин ще се оцелява. “

„ Колегите едва-едва кретат. Има затворили “, допълва Съби Маданков, съгласно който „ ножът е опрял до кокала “.

Повече за отражението на третото затваряне върху стопанската система слушайте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР