Бизнесът предупреждава, че от Националната програма „Дигитална квалификация“ ще се

...
Бизнесът предупреждава, че от Националната програма „Дигитална квалификация“ ще се
Коментари Харесай

До програмите за дигитализация има достъп много тесен кръг

Бизнесът предизвестява, че от Националната стратегия „ Дигитална подготовка “ ще се облагодетелства стеснен кръг заинтригувани страни.

Стопанската камара поддържа създаването и бъдещото осъществяване на Националната стратегия, която ще способства за усилване на връзката сред образованието, научните проучвания, работодателите и другите институции в системата на образованието, в това число и тези на европейско равнище, в региона на цифровите технологии и изкуствения разсъдък. От друга страна обаче в програмата са посочени като бенефициенти стеснен кръг заинтригувани страни.

В несъгласие с това в текста на програмата е записано, че предстоящите резултати изрично включват присъединяване на представители на бизнеса. Цитат от програмата: „ Привлечени представители от бизнеса като преподаватели и водещи на практика занятия на студенти във висшите учебни заведения. Привлечени представители от бизнеса като учители (в това число по практическо обучение) в системата на учебното обучение. “ Но като бенефициент бизнесът не е посочен.

Като индикатор за осъществяване на програмата и показателен параметър е заложено „ построена платформа за съдействие и основана мрежа (от преподаватели, учители и представители на бизнеса) за шерване на опит, за ръководство на целия развой, включително и издаване квалификационни документи на миналите образование. “

Общото усещане от програмата е, че е заложено присъединяване на бизнеса във всички действия, процеси, параметри за оценяване и предстоящи резултати. От друга страна не се прецизира и регламентира какво тъкмо ще бъде присъединяване на бизнес организациите, в частност на национално показаните работодателски организации. Също по този начин и други учащи организации имат богат опит в осъществяване на образования на възрастни и повишение на квалификацията в границите на ученето през целия живот.

Бизнесът предлага при създаване на методическите материали и образователните стратегии да бъдат включени представители на бизнеса и неправителствените организации. Както и при създаване на новаторски подходи и на модерни платформи за образование. Също по този начин национално показаните работодателски организации да бъдат включени в контрола на качеството на провеждането образование.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР