Бизнесът от региона се оказва на четвърто място по активност

...
Бизнесът от региона се оказва на четвърто място по активност
Коментари Харесай

134 фирми от Русенско поискаха помощ за закупуване на оборудване

Бизнесът от района се оказва на четвърто място по интензивност в страната

Област Русе се подреди измежду отличниците в страната при кандидатстването по първата процедура от Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/. Общо 134 компании от района са подали планове за малко над 26 милиона лв. по мярката „ Технологична рационализация “, даваща опция за закупуване на машини и съоръжение.

Така бизнесът от Русенско се оказва на четвърто място по интензивност в страната след столицата, Пловдив и Варна. Според регионалния шеф Анатоли Станев положителният резултат се дължи на дейната осведомителна акция, която бе извършена в региона.

Припомняме, че тя бе проведена в извънредно къси периоди, само че все пак съумя да срещне на едно място бизнеса с представители на държавната и локална власт. Станев организира и взаимна приемна с министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

Нейната цел бе да обезпечи налична информация пред компаниите за опциите, които им се оферират от страна на държавното управление, като на място бе отговорено в елементи на всеки подложен въпрос. „ Считам, че сходни начинания са в основата на построяването на механизми за ефикасна връзка сред бизнеса и страната “, разяснява регионалният шеф. Станев отбелязва още, че сходна мярка ще способства за основаването на висока добавена стойност и в допълнение поощряване на вложенията от страна на микро-, дребните и междинните компании, които са гръбнакът на българската стопанска система и надлежно водещ фактор за превъзмогване на рецесиите и районните несъответствия.

Процедурата „ Технологична рационализация “ беше ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия, а документите се подаваха напълно онлайн през системата ИСУН 2020. Подкрепа за софтуерна рационализация на своя бизнес са декларирали общо над 2500 претенденти в цялата страна за безвъзмездната помощ в размер над 620 млн. лева От бизнеса в София-град, обичайно като при други процедури, има най-вече претенденти – 650 плана за близо 112 млн. лева На последващо място се подрежда Пловдив с подадени 358 планови оферти за безплатна помощ от близо 104 млн. лева и Варна със 146 оферти за над 31 млн. лева Най-малко оферти по първата мярка на НПВУ има от областите Видин (9 броя), Търговище (23 броя), Ямбол (24 броя) и Разград (25 броя).

До Нова година Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласява листата с утвърдените за финансиране планове от цялата страна.

За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева Средствата са за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат вложени общо 260 млн. лева

За рекордно къс период бяха утвърдени от Европейска комисия двете нови европрограми по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за общо над 5 милиарда лева – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева (изпратена на 16 август и утвърдена на 3 октомври) и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева (изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР