Бизнесът настоява за спешно свикване на Консултативния съвет за национална

...
Бизнесът настоява за спешно свикване на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Ситуацията със скъпия ток - много по-заплашителна за икономиката ни от кризата от 2009 г.

Бизнесът упорства за незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с премиера Кирил Петков поради тежката обстановка с цената на тока.

Представителните на национално ниво работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, са безапелационни, че препоръчаните ограничения от страна на министъра на енергетиката не са работещи и предлагането за ще има опустошителни последствия за стопанската система.

Те предизвестяват, че обстановката към цената на електрическата енергия за небитовите консуматори е доста по-заплашителна за стопанската система ни по отношение на финансовата рецесия, почнала през 2009 година Бизнесът показва, че се чака междинната цена за декември доста да надвиши тази за ноември, а офертите на прилежащи европейски пазари и покупко-продажби на пазара " Двустранни контракти " на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 година са за над 700 лева/MWh. От работодателските организации не изключват междинните цени да надвишават и 1000 лв. за мегаватчас, за което упорстват да сме подготвени занапред.

Необходими са извънредно бързи, съсредоточени и съгласувани дейности на държавните институции, с цел да се избегне вероятността доста от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не възобновят работа при започване на 2022 година , което пък би довело и до верижен резултат, предизвестяват те.

Петте организации напомнят, че през октомври Европейската комисия е предоставила опция на страните членки да подхващат дейности на национално равнище за компенсиране на небитовите консуматори на ток.
 Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на обезщетенията за ток
Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на обезщетенията за ток

Мярката била извънредно незадоволителна

Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

Бизнесът акцентира, че има средства за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електрическа енергия на свободния пазар - изключителните облаги на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, изключителните доходи от Данък добавена стойност върху свръхвисоките цени на силата, остатъка на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Предвид салдото и себестойността на електропроизводството в страната ни българската стопанска система може да получи конкурентна цена на електрическата енергия и да се включи сполучливо в процеса на пренареждане и съкращаване на веригите на доставки , допълват още работодателските организации и показват, че за задачата би трябвало да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна успеваемост на разходването им.
 Рекорди в цените на тока всяка зима предвижда енергийният анализатор Васко Начев
Рекорди в цените на тока всяка зима предвижда енергийният анализатор Васко Начев

Мегапроекти като АЕЦ Белене биха тласнали страната ни в тежка икономическа рецесия

Те напомнят, че дни преди Коледните празници организациите на индустриалните консуматори на сила в Европа в невиждано общо послание са призовали към водачите на Европейски Съюз и националните държавни управления за бързи дейности за справяне с непоносимите цени. Сред настояванията са незабавни дейности на равнище Европейски Съюз, с цел да се даде опция на засегнатите компании да преодолеят тази обстановка, която се чака да продължи още няколко месеца, както и промяна на Директивата за системата за търговия с излъчвания.

Кризата с цените на силата засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата към този момент няколко месеца обстановка се отразява съществено на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните им разноски, предизвестява бизнесът и добавя, че това принуждава редица предприятия да съкратят служащи или краткотрайно да затворят фабрики.
 Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?
Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Шефът на ЕСО не вижда по какъв начин мярката бъде изпълнена в изискванията на общия европейски енергиен пазар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР