Бизнесът настоява държавата да въведе извънредно положение заради високите цени

...
Бизнесът настоява държавата да въведе извънредно положение заради високите цени
Коментари Харесай

Бизнесът иска извънредно положение заради цените на тока

Бизнесът упорства страната да вкара изключително състояние поради високите цени на тока, научи кореспондент на bTV.

Цената на електрическата енергия на борсата, откъдето компаниите купуват ток, през днешния ден е отбелязала безспорен връх откогато съществува свободния пазар у нас. Мегават час в сегмента ден напред да 8 октомври гони 400 лв.. Цената оповестена за на следващия ден е 351 лв..

Опасенията на промишлеността са, че цените на електрическата енергия ще продължат да порастват до момента в който мине зимата. Те към този момент се движат от суматохата, а не от естествена икономическа логичност, счита ръководителят на Федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов.

„ Трябва съществено да се намерения да се вкарва изключително състояние и да се види по какъв начин да оцелее стопанската система. Това 50 лв. на мегават час сега наподобява като едно мятане на едни пари от хеликоптер – който е изпод ще вземе някакви пари, само че на процедура няма да свърши това, което е нужно на стопанската система “, разяснява Стаменов пред bTV.

В същото време слагат под въпрос ограниченията, които страната разгласи. Отстъпката сред 15 и 30 лв. за дребния бизнес, който не си е избрал снабдител на ток, надали ще се усети.

„ Тези дребни компании, които нямат снабдител действително заплащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това действително значи, че в случай че един мегават час сила за компания без снабдител коства 500 лв., то с оптималната отстъпка цената ще падне на 470 лв. за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и би трябвало да влязат в действие от 1 ноември “, разяснява Стаменов.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лв. за мегават час за всяка компания, само че при няколко условия – в случай че има парламент, който да утвърди поредна актуализация на бюджета за годината.

Правителството е планувало тази мярка да работи шест месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР