Бизнесът на испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ще бъде закупен

...
Бизнесът на испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ще бъде закупен
Коментари Харесай

Втора по големина сделка в банковия сектор на САЩ за последното десетилетие

Бизнесът на испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ще бъде закупен от американската корпорация PNC Financial Services Group. Сделката ще бъде втората по величина в банковия бранш на Съединени американски щати през последното десетилетие.

Испанската финансова корпорация BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) се съгласи да продаде американския си бизнес на PNC Financial Services Group за 11,6 милиарда $. Американската компания разгласи идната договорка в понеделник.

В резултат на договорката в Съединените щати ще бъде основана банка с активи над $550 милиарда. Тя ще стане петата по величина банка в страната по активи. Сделката към този момент е утвърдена от бордовете на шефовете на двете корпорации. Очаква се договорката да завърши в средата на 2021 година.

Американското поделение на испанската BBVA - BBVA USA Bancshares - има 637 клона в Съединени американски щати и ръководи активи на стойност 104 милиарда $. Покупката на активите на испанската група ще разреши на PNC да усили депозитния си портфейл с 86 милиарда $, а кредитния си портфейл с 66 милиарда $.

Сделката ще бъде второто по величина придобиване в американския банков бранш след финансовата рецесия от 2008 година, прецизира организация Reuters. Най-голямата договорка остава основаването на финансовия холдинг Truist Financial през декември предходната година вследствие на сливането на американските банки BB&T Corporation и SunTrust. Сумата на тази транзакция е била 28 милиарда $.

За закупуване PNC възнамерява да употребява средствата, получени от вложенията си в една от най-големите капиталови компании в света, BlackRock. През май тази година банковата група продаде своя дял от 22,4% в BlackRock за $14,2 милиарда. PNC съобщи, че новата договорка ще усили облагите й с 21% през 2022 година и ще компенсира загубата на пасивни капиталови доходи от BlackRock.

Източници споделиха пред Ройтерс, че испанската група BBVA е решила да напусне американския пазар, откакто слабите финансови резултати са повлияли отрицателно върху цената на нейните акции. От началото на годината те са паднали с 26%.

Акциите на BBVA нарастнаха с 19% на Мадридската фондова борса (BME Spanish Exchanges) след вести за продажбата на американски активи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР