Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи Представители на

...
Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи Представители на
Коментари Харесай

Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи

Бизнесът желае преустановяване на договорите с американските централи Представители на бизнеса упорстват за преустановяване на договорите с американските централи. Тази позиция те са декларирали на среща с премиера Бойко Борисов . Те са безапелационни, че увеличението на студения запас ще докара до повишаване на тока.
 
В момента средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт. Според Васил Велев , ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал, нарастването на студения запас ще има негативни последствия. Дали ще докара и до повишаване на тока: " Да, би следвало да докара до нарастване на таксата, която се събира за достъп. Тя се събира от ЕСО (Електроенергиен систематичен оператор), дефинира се от Комисията за енергийно и водно контролиране и влиза в сметките за ток ", изясни Велев.
 
Енергийният министър нито удостовери, нито отхвърли, че студеният запас ще се усили. Очаква се Електроенергийният систематичен оператор да изготви разбор дали се постанова такова изменение и едвам тогава ще бъде взето решение, посочи министър Петкова. Въпреки настояването на работодателите договорите с американските централи да бъдат прекъснати допустимо най-скоро, съгласно министър Петкова това ще отнеме месеци.
 
" Това е процедура, която няма по какъв начин да завърши в границите на две, три или четири седмици. Може би идващите няколко месеца ще би трябвало да се проведат диалози с двете американски централи. Ще би трябвало да стартира разговор, в границите на който да можем да изясним позициите на всяка от страните ", уточни енергийният министър.
 
Теменужка Петкова разясни, че няма решение на Еврокомисията дали договорите с американските централи са държавна помощ. Васил Велев е безапелационен, че от тези контракти губи всеки българин. " Въпросните централи имат дълготрайни контракти с преференциални цени. Всеки извоюван ден за тях е плюс. Ние годишно надплащаме 450 млн. лв. на тези две американски централи с непозволена държавна помощ, която излиза от джобовете на всеки българин ".
 
Тепърва ще забележим по какъв начин ще протекат диалозите за преустановяване на договорите с тези централи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР