Бизнесът и синдикатите принципно подкрепиха предложените от социалното министерство промени

...
Бизнесът и синдикатите принципно подкрепиха предложените от социалното министерство промени
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите с принципно съгласие за промените в Кодекса на труда


Бизнесът и синдикати те кардинално поддържаха препоръчаните от общественото министерство промени в Кодекса на труда, заяви БНР. По част от текстовете има противоречие, само че следва да те да бъдат доуточняват.

Министър Деница Сачева съобщи, че към момента противоречиви остават сумираното пресмятане на работното време, изключителният труд и разпростирането на Колективните трудови контракти:

„ Успяхме да реализираме общо съглашение за разпростирането на Колективните трудови контракти, откакто се одобри единодушие от страна на национално представителните организации и на работодатели те и на синдикати те, а във връзка с сумираното пресмятане на работното време и на изключителния труд, считаме още веднъж, че сме предложили оптимално уравновесени оферти, които да регистрират ползите и на двете страни “.

С промени те в Трудовия кодекс се предлага да се вкара имуществена глоба и санкция от 20 до 30 хиляди лв. при открити систематични нарушавания - с изключение на за работа без контракти, по този начин и за не заплащане на заплати и компенсации. Тези нарушавания директно засягат служащите и ощетяват обществената система като основават нелоялна конкуренция, аргументират се от държавното управление. Предвидена е опция при открито нарушаване на законодателството работодателят да подписва съглашение и да понижава размера на глобата до 70 на 100 от нейния цялостен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушавания. Предлага се от 8 на 4 месеца да се понижи условия стаж, с цел да се употребява заплатен годишен отпуск за служащите, които за първи път постъпват на работа.

Общественото разискване на предложните промени в трудовия кодекс продължава до 19-и юли, държавното управление ще го одобри по-късно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР