Бизнесът и премиерът Кирил Петков се договорили за повишаване на

...
Бизнесът и премиерът Кирил Петков се договорили за повишаване на
Коментари Харесай

Договорена е помощ до 250 лв./МВтч за бизнеса от януари

Бизнесът и министър председателят Кирил Петков се договорили за повишение на обезщетенията за небитовите консуматори на електрическа енергия и таванът на помощта ще е до 250 лева./МВтч за интервала януари-март, оповестиха във вторник след онлайн среща на държавното управление с представители на работодателските организации ръководителите на Българската стопанска камара Добри Митев и на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите им механизмът се чака да бъде гласуван в сряда. Търговци на електрическа енергия на собствен ред сигнализираха, че към момента клиентите им не могат да получат отпуснатите им средства за декември, тъй като от Министерството на енергетиката не са предоставени парите.

След като се изчерпаха отделените от бюджета и свръхпечалби на АЕЦ " Козлодуй " 450 млн. лева за помощта от 110 млн./МВтч за октомври и ноември, обезщетенията бяха удължени и през декември в размер на 129 лева, които стана ясно, че към момента никой не е получил.

Първоначално оповестените планове на държавното управление за помощта през януари-март 2022 година бяха да се изплаща 75 на 100 от разликата в прогнозната цена на борсовия ток, призната от енергийния регулатор от 1 юли 2021 година, която е 119 лева./МВтч, и действително постигнатата за съответния час на борсовата търговия, само че не повече от 30 % от последната. След полемика в Народното събрание предходната седмица финансовият министър изясни, че има разполагаем запас таванът на компенсацията да се вдигне на 35 и даже 40 на 100 от борсовата цена.

Сега съглашението е за първото тримесечие на идната година ще има таван от 250 лева, който се реализира при цена на борсата за ток от порядъка на 520 лева,/МВтч, като очакванията са този таван да не се доближава, излиза наяве от думите на Васил Велев.

" Договорихме с премиера и при последващи, в случай че има някакви земетресения на пазара, да следим пазара и в случай че има още веднъж напрежение или ескалация още по-голяма на цените на електрическата сила, да помислим за различен тип обезщетения ", сподели ръководителят на БСК Добри Митев, представен от БНР.

Малко преди този момент от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) оповестиха, че са получили голям брой запитвания от клиенти за обезщетенията след ноември 2021 година и дават отговор за какво в действителност помощите няма да се изплатят скоро.

АСЕП подлага на критика политическото говорене без елементи за периоди и конкретика, което води до илюзия на потребителите и до неоснователни спорове сред търговци и клиенти.

Организацията показва, че към момента няма решение на Министерски съвет за окончателния модел за отплата, не е конкретизиран съответният размер, не е поискана нотификация от страна на Европейската комисия, няма подписани договори/анекси сред търговците на електрическа енергия и Министерство на енергетиката.

" Това на процедура значи, че макар че помощта е за потребена електрическа енергия през месец декември 2021 година, средствата ще постъпят към крайните клиенти откакто административно се приключи процедурата, най- евентуално през месец февруари ", показва се в изказването на АСЕП.

" Въпреки желанието ни като търговци на електрическа енергия да пристъпим незабавно към погашение на финансовите обезщетения към крайните ни клиенти, това ще бъде невероятно до довеждане докрай на процедурата от Министерство на енергетиката и Министерство на финансите. Дори и да има справедливи аргументи за тези забавяния в работата на институциите, тази информация не следва да бъде спестявана при обществените говорения, тъй че търговците на електрическа енергия да се трансформират в буфер за недоволството на бизнес клиентите. Крайните консуматори следва да са изцяло наясно по кое време на процедура ще разполагат с полагащите им се финансовите средства от страната, с цел да могат да възнамеряват обективно икономическата си активност ", добавя се в мнението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР