Бизнесът и премиерът Кирил Петков се договориха за повишаване на

...
Бизнесът и премиерът Кирил Петков се договориха за повишаване на
Коментари Харесай

Помощ до 250 лв. на мегаватчас за бизнеса от януари

Бизнесът и министър председателят Кирил Петков се договориха за повишение на обезщетенията за небитовите консуматори на електрическа енергия и таванът на помощта ще е до 250 лева./МВтч за интервала януари-март, стана ясно след онлайн среща на държавното управление с представители на работодателските организации - ръководителите на Българската стопанска камара Добри Митев и на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Търговци на електрическа енергия сигнализираха, че към момента клиентите им не могат да получат отпуснатите им средства за декември, тъй като от Министерството на енергетиката не са предоставени парите. След като се изчерпаха отделените от бюджета и свръхпечалби на АЕЦ " Козлодуй " 450 млн. лева за помощта от 110 млн./МВтч за октомври и ноември, обезщетенията бяха удължени и през декември в размер на 129 лева

Първоначално оповестените планове на държавното управление за помощта през януари-март 2022 година бяха да се изплаща 75 на 100 от разликата в прогнозната цена на борсовия ток, призната от енергийния регулатор от 1 юли 2021 година, която е 119 лева./МВтч, и действително постигнатата за съответния час на борсовата търговия, само че не повече от 30 % от последната. След полемика в Народното събрание предходната седмица финансовият министър изясни, че има разполагаем запас таванът на компенсацията да се вдигне на 35 и даже 40 на 100 от борсовата цена. Сега съглашението е за първото тримесечие на идната година да има таван от 250 лева, който се реализира при цена на борсата за ток от порядъка на 520 лева,/МВтч, като очакванията са този таван да не се доближава, излиза наяве от думите на Васил Велев.

Бизнесът се контракти за по-високи компенсиции за цената на тока и това носи известно утешение, че ще се запазят работни места, ще се осъществят капиталовите планове и няма просто да се оцелява, разяснява пред БНР ръководителят на УС на БСК Добри Митрев. " Диалогът се организира и от него се роди по-добро и заслужено решение за всички неботови консуматори на електрическа сила ", сподели Митрев. Ако в бъдеще има нови разтърсвания на пазара на срещата е контрактувано да се вземат следващи ограничения.

Според Митрев обезщетенията всъщност са връщане на част от надвзетото, което заради систематичните неточности на българската енергийна система са отишли като свръхпечалба от енергийните сдружения. Това е относителна правдивост за всичко, което се случи на енергийните пазари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР