Бизнесът харесва най-вече бързината и гъвкавостта, които постига с облака82%

...
Бизнесът харесва най-вече бързината и гъвкавостта, които постига с облака82%
Коментари Харесай

Cloud пазарът надскочи $246 млрд. за една година

Бизнесът харесва най-много бързината и гъвкавостта, които реализира с облака

82% от фирмите, които към този момент употребяват облачни услуги, считат да усилят бюджетите си за клауд през 2018 година, а в границите на 5 години – да ги удвоят

През последните години Cloud промишлеността е измежду най-обсъжданите тематики в света на технологиите и интернет. По един или различен метод, съвсем всеки – от елементарния консуматор през дребния бизнес и електронните магазини до огромните компании – употребява клауда (облака), въпреки и не постоянно да осъзнава това.

Експертите плануват стабилно развиване и все по-широка последователност на Cloud технологиите в разнообразни бизнеси при гонене на от ден на ден цели. Как се разви промишлеността през 2017 година и какво можем да чакаме отсега нататък?

Успешна година за Cloud промишлеността

Още при започване на 2017 година Gartner планува растежа на пазара на клауд услуги с близо 20% по отношение на 2016-та. Голям принос имаха не толкоз корпорациите, колкото дребните компании и онлайн магазини, които виждат от ден на ден от преимуществата на облачните услуги за своя бизнес.

Отново съгласно Gartner, прекосяването към Cloud–базирани решения способства за 14% по-ниски разноски на фирмите, което е и главната причина от ден на ден от тях да обмислят работа с облачни технологии в бъдеще.

В резултат на това, вложенията в облачни услуги непрестанно порастват. Пазарът надскочи сумата от 246 милиарда $ за 2017 година.

Защо Cloud технологията е толкоз желана?

Бизнесът харесва най-много бързината и гъвкавостта, които реализира, внедрявайки клауд услугите в своята активност. Новите принадлежности и непрекъснатите усъвършенствания в характерностите и опциите за потребление на технологията окуражават бизнесмените да влагат все по-смело в подобен вид технологии.

82% от фирмите, които към този момент употребяват облачни услуги, считат да усилят бюджетите си за Cloud през 2018 година, а в границите на 5 години – да ги удвоят. В световен мащаб консуматори и бизнесмени утвърждават модела, при който заплащат единствено за запаси, които употребяват, и разчитат на променлива и неограничена мощ за своите планове. Още един плюс на технологията е, че тя е използвана за всевъзможен вид бизнеси и сфери на активност.

Основателни ли са терзанията на бизнеса?

Не всички одобряват Cloud технологията като най-подходяща за тяхната активност. Защитата на споделяната информация към момента тормози част от евентуалните консуматори на клауд услуги. Възможността за загуба на надзор върху данните и риска от злоупотреби водят до неустановеност у някои компании, обмислящи потреблението на Cloud.

Съществува ли в действителност подобен риск и оправдани ли са терзанията на бизнеса? Според Юлиян Бориславов, шеф на хостинг компания ICN.Bg, рискът е най-малък, в случай че бизнесът познава и употребява Cloud технологиите по верния метод.

„ В случай, че сте осведомени за съществуването на обществена, частна и хибридна клауд инфраструктура и техните преимущества, ще можете да изберете най-правилната за вас – съгласно вида данни, с които работите. Частният клауд ще ви предложи най-високо равнище на сигурност, а информацията ще можете да управлявате в границите на своята организация. Тя ще бъде предпазена от мрежовия достъп на външни консуматори “, показа Бориславов.

Клауд инфраструктурата може да бъде частна, обществена и хибридна и в случай че бизнесът я употребява вярно, рискът за сигурността на информацията е най-малък

При обществения клауд, по неговите думи, можем да се възползваме от доста гъвкави решения, подобаващи за разнообразни онлайн бизнеси. „ Публичен не значи, че споделяте информацията си с другите клиенти на услугата, а единствено общия изчислителен запас на инфраструктурата. Сериозно преимущество е, че заплащате единствено за употребяваните от вас запаси “, разясни шефът на ICN.Bg.

„ Ако пък се нуждаете от оптимално равнище на сигурност и неограничена еластичност по едно и също време, хибридният заоблачен модел е подобаващият за вас. При него най-рисковите си запаси ще разположите върху частен облак, а друга част от процесите – на обществен подобен, с цел да разчитате на еластичност и оптимизация на разноските си “, добави Бориславов.

Прогнози за все по-висока „ облачност “ в промишлеността

Вероятно към момента има бизнеси, които въобще не употребяват интернет, само че те са пренебрежимо малко. Според Gartner, също толкоз малко ще са и фирмите, които до 2020 година няма да са възприели Cloud технологиите в своята активност. Очаква се броят на фирмите, възприели облака, да пораства със приблизително по 19% най-малко през идващите 3 години, наред с вложенията в промишлеността и въвеждането на нови клауд услуги и функционалности.

У нас също е висок делът на бизнесите, употребяващи cloud услуги. Големият брой ИТ компании, вложения и нововъведения в бранша са обещаващи за развиването на промишлеността в България и отсега нататък. Амбициите на огромни интернационалните компании да трансфорат страната ни в районен център на цифровата стопанска система и да влагат обилни средства в облачни услуги са още един знак за повече последователност към новите технологии.

На база статистиките и прогнозите в промишлеността, можем да заключим, че Облакът е не бъдещето на бранша, а по-скоро неговото настояще. Повечето от евентуалните консуматори на клауд услуги към този момент са разкрили изгодите и интензивно употребяват и внедряват технологията в своите бизнес процеси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР