Бизнесът, част от синдикатите и правителството отхвърлиха в сряда законопроекта

...
Бизнесът, част от синдикатите и правителството отхвърлиха в сряда законопроекта
Коментари Харесай

Тристранката отхвърли свалянето на ДДС върху хляба и лекарствата

Бизнесът, част от синдикатите и държавното управление отхвърлиха в сряда законопроекта на Българска социалистическа партия за събаряне на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите. Единствено КТ " Подкрепа " утвърди мярката.

Първоначалто тематиката за понижаване на налога бе сложена от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в първия му работен ден в Народното събрание след години неявяване. Тогава той предложи свалянето на Данък добавена стойност върху хляба, медикаментите и книгите. Впоследствие тематиката бе подета от Българска социалистическа партия, които постоянно оферират мярката при разискването на бюджета през есента. Премиерът Бойко Борисов също се включи в надиграването, като разгласи подготвеност за понижаване на налога единствено върху книгите.

За разлика от Движение за права и свободи, което стартира срещи с браншови асоциации, Българска социалистическа партия напряко изготви законопроект. Той планува понижаване на общоприетата данъчна ставка за Данък добавена стойност за брашно и произведения от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на медикаментите на 9%. Предвижда се промените да влязат в действие от 1 януари 2020 година

" По първата точка от дневния ред обществените сътрудници като се изключи КТ „ Подкрепа “ не поддържат направените оферти. Правителството в лицето на Министерството на финансите също не поддържа ", съобщи вицепремиерът Мариана Николова.

" Намаляването на Данък добавена стойност няма да промени цената за крайния консуматор. Това няма да стане нито при понижаване на общата ставка, нито при диференцираните ставки ", разяснява на съвещанието на тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов. Миналия септември той се зарече, че до момента в който е министър, Данък добавена стойност няма да се пипа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР